Pazartesi, Ocak 16, 2012

Eğer Ünlü Yazarlar Alacakaranlık Serisini Yazsalardı

Bana kalsa kim olursa olsun yazmasın kardeşim. Gerekli bir kitap serisi olarak görmüyorum Alacakaranlığı. Sevenler kırılmasın, bozulmasın. Lizzie Stark adlı bir hatun kişi blogunda bu seriyi başka yazarlar yazsa idi neye benzerdi diye kafa yormuş. Bu şekli ile hoşuma gitti.

Lizzie Stark kişisi editör, yazar ve gazeteci. Fringe Magazine diye de bir dergisi var. Online gibin. Kendisi Alacakaranlık hakkındaki fikirlerini Meyer’in gözlere ve bakışlara olan takıntısına dem vururken açıklamış. Yine de bana göre çok ılımlı kalıyor. Yaklaşık yüz yıldır yaşayan bir varlığın, her en kadar ışıkta parıldasa da kendisine işbu noktadan sonra vampir diyeceğiz, liseye giden bir kıza hasta olması bana biraz Türk işi, hatta ve sübyancılık gibi geldi. Oldu olacak arabasının tamponuna “liselim” yazdırsın. Vampirlerin insanlaştırılarak cinsellik gibi tensel arzularının üzerine pembe diziler yazılması ama buna rağmen kitapta cinselliğin olmaması da ayrı konu.


Velhasıl Alacakaranlık üzerine kin ve nefret kusmaktan vazgeçip, Lizzie Stark’ın yazdıklarına döneyim. Aşağıda beğendiğim birkaç yazar var, tümünü görmek için hatun kişinin sitesini ziyaret edebilirisiniz.

Virginia Woolf; Roman 24 saat içerisinde geçer. Bella Edward’ın portresini yaparken 20. yüzyıl toplumundaki kadın olarak konumunu yansıtır.

Jane Austen; Roman hemen hemen aslı gibidir. Bella sosyal ve hazırcevap bir karakterdir. Edward’a karşı olan güvensizliği trajik olayları tetikler. Jacob ile yaşadığı kötü! deneyim onun Edward’a dönmesini ve sonsuza kadar mutlu yaşamalarına neden olur.

Ernest Hemingway; Edward ve Bella, Edward’ın anatomik sorunları üzerine ksıa bir konuşma yaparlar . Sonucunda Bella onu Jacob için terkeder. jacob ise yerel bir boğagüreşçisi olup, koskocaman bir … kalbe sahiptir.

Ayn Rand;
Edward Bella, kendisine artık külçe olarak altın ile ödeme yapmaması durumda hayatını kurtarmayı bırakacağını beyan eder. Sert cinsellik devam ederken, Jacob araya nesnelci felsefeye ilişkin yüz sayfacık sıkıştırır.

1 yorum:

Hakan dedi ki...

Bu konu geçenlerde Twitteeaarrr!a düşmüştü, Iain M. Banks'ın yazdığı bir versiyonuna bi link vardı galiba Stross'tan. Eğlenceli şeyler yaratılabilir.

Benim aklıma gelenler: George Orwell yazsaydı mesela, Vampir karakter Büyük Abi'nin bir gizli servis elemanı olabilirdi ve kızı baştan çıkartıp 2+2=5 dedirtmeye çalışıyor olabilirdi.

Sonracıma Kurt Vonnegut yazsaydı kitapta her öleceklerin adının yanına bir * koyabilirdik ve sonunda dünya Ice-9 tarafından dondurulduğunda geriye bir tek kan içen vampirler kalabilirdi.

Çok yaratıcı yapamadım, uyusam ve yarına hazırlansam daha iyi olacak, bu kafayla bu kadar artık.