Pazartesi, Ocak 02, 2012

Korsanlar, Korsanlarımız. Okuyucular okuyucularımız.

 
Okuduğum bir habere göre son üç yılda sırf İstanbul’da 3 Milyon korsan kitap ele geçmiş. Haziranda ise İzmir Emniyeti 12 ilde yaptığı operasyonlarda 4 Milyon korsan kitap ele geçirmiş. Yapılan araştırmaya göre korsan kitapların çoğu İstanbul’da basıldığı anlaşılmış.

Ben konunun Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa giren kısmına ya da emeğe saygıyla olan ilişkisinden bahsetmeyeceğim. Bütün bu buram buram suç ve para kokan haberleri okurken aklıma gelen şuydu; Doğru dürüst kitap okunmayan ülkemde, yakalanan korsan kitap sayıları milyonlar ise satılıp okunanlar acep kaçtır? Yani birileri korsan morsan kitap okuyor mu? Baskıları bini, ikibini geçmeyen kitaplar belki de korsan olarak okuyucuya ulaşıyor. Belki de okuma konusunda bir kıpırdanma var. 
 

Ancak korsan kitapların en çok satanlarını görünce hayal kırıklığınına uğradım. Yakalananlar arasında en çok ele geçenler Hanifi Avcı'nın yazdığı ''Haliç'teki Simonlar'', Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım'ın yazdığı ''Yeşil'', Mahir Kaynak'ın ''Örtülü Operasyonlar'' ve emekli Albay Erdal Sarızeybek'in ''Şemdinli'de Sınırı Aşmak''. Bu kitaplara, yazarlarına ve içeriklerine bir lafım yok. Ancak bu kitapların hepsi bir şekilde güncel politik dedikodu dediğim türden. Yani pek sevdiğimiz “böyle diyorlar ama aslında böyle olmuş. şunun arkasında bu örgüt varmış.” türünden. Hiçbiri roman değil. Beni üzen de bu oldu. Belli ki bir şeyler okuyoruz. Korsan ya da değil. Ama edebiyat okunuyor mu bilemiyorum.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25105336
http://www.sabitfikir.com/haber/korsan-yayin-en-cok-satanlari-sunar

Hiç yorum yok: