Pazartesi, Ocak 02, 2012

Haydi ayda uzaylı avlayalım!

Arizona Üniversitesinden Prof. Paul Davies ve Robert Wagner, NASA'nın LRO (Ay Keşif Uydusu) isimli merediyle çekilmiş yüksek çözünürlüklü üçyüzkırkbin! fotoğrafı halka açıp hep beraber uzaylı aramamızı öneriyor. (Bu arada LRO`nun multimedya sitesini öneririm, süper resimler var.)


Utangaç uzaylılar bunların içinde saklambaç oynuyor olabilir!
Bilgisayarların çok zor yapabileceği ama insanların çok hızlıca ve kolay yapabildiği desen (Gogol Translator Örüntü dedi, ne demekse!) tanıma işini halka ilk yüklenişi değil. Galaksi Hayvanatbahçesi (Galaxy Zoo) inanılmaz derece başarılı bir girişimdi ve ben de hayli bir saatimi ekranda galaksi sınıflayarak geçirdim sonuçta.


SETI (Dünya Dışı Zeka Arama) olayı radyo teleskoplar dışına çıkıyor. Gerek optik frekanslarda, gerek başka yerlerde bu arayışı sürdürüyor bilim adamları ve bilim kurgu yazarları. SETI Enstitüsü hala Amerikan devletinden tek bir kuruş alamadan, tümüyle bağışlarla bir çok projeyi sürdürmeye devam ediyor. Haftalık podcastları Big Picture Science tavsiye ettiğim bir eserleridir.

Karşımıza bundan çıkarsa zıçtık
f(Deviant'tan Hellraptor arkadaşa tebrikler!)
Prof. Davies ve Wagner arkadaşlar diyor ki uzaylılar şimdi ayda olmayabilir ancak eskiden geldiklerinde belki sağda solda bir şeyler bıraktılar, çöp yığını olabilir, maden çalışmalarından atıklar veya bilimsel cihazlar ve sonra geleceklere mesajlar olabilir. Çok hayal ürünü de değil. İnsanlık 6 uçuşta 12 insanı ayda yürütürken geride hayli bir şey bıraktı. Aşağı yukarı nerelerde olduklarını bildiğimiz için LRO'nun çektiği resimlerde eski uzay araçları (Apollo Ay aracının alt kısmı ayda kalmıştı her inişte), bilimsel cihazlar (ALSEP gibi) sağa sola serpiştirilmişti. Geriye astronotlar ve birkaç kilo taş dışında hiç bir şey getirmedik. Ayda giydikleri elbiseler bile ay yörüngesinde Ay aracına tıkılıp geri aya düşürülmüştü (bunun bir amacı var, ayda bıraktıkları bilimsel cihazlardan birisi de birer sismograf ve ağırlığı ve çarpma gücü kabaca bilinen bir şeyin etklisi ölçülerek kalibrasyonu yapılıyor). En son Apollo 17 19 Aralık 1972 tarihinde, neredeyse 40 yıl önce, ay yüzeyini terkettiklerinde bıraktıkları gelecek kuşaklar tarafından kurcalanmazsa yüzbinlerce yıl orada duracak, mikrometeoritlerin hasarları dışında hiç bir hasar görmeyecek. Haliyle insanlığın bıraktıkları dayanabilirse herhangi bir uzaylı ırkın bıraktıkları da dayanabilir, bizim kıçı kırık 1960'lar teknolojisine ulaşabilirlerse.

İşin ilginci, örnek verdikleri yerlerden birisi de Tycho krateri. Ben bunu daha önce bir yerde duymuştum yav. Bir filmdi, adı 2001 mi neydi, sonunu kimse anlamamıştı...

Kemiğimi gören var mı? Evrimleşeceğim geldi de! Belki filmin sonunu anlarım.
(Deviant'tan M-R-P'ye eferin!)






Hiç yorum yok: