Perşembe, Ocak 26, 2012

Podiobooks ve İnternetten bedava sesli kitap indirme

Podiobooks.com'un logosu
2004 sonları civarı ilk defa podcast olayı ortaya çıktığında bir takım insanlar yazdıkları hikayeleri, romanları kendileri okuyup yayınlamaya başladılar. Bir dinleyici olarak hemen bu olaya atlamıştım ancak yazarları teker teker takip etmek zor oluyordu.  Podcast olayı çok hızlı patladı ancak podcast üzerinden kitap yayınlamak düşündüğünüzden de eski bir olay.

2005 başları civarı bir gün Slice of SciFi dinlerken galiba Evo'nun yeni bir projesinden bahsettiler. Slice of SciFi tayfasının o zamanki kadrosundan Evo Terra'nın yarattığı Podiobooks.com, çok yardımcı oldu. Aniden bir çok yazara birden ulaşabileceğiniz bir merkezi site olarak hizmet vermeye başladı.



J.C. Hutchins'in bilim kurgusal teknolojik-macera Yedinci Oğul serisinin üç kitabı da J.C.'nin sitesiyle yan yana burada yayınlandı. J.C. Hutchins podcast dünyasındaki severleriyle serisini ölü ağaç sistemiyle de insanlara sunmayı başarabildi. Bilim Kurgu/Korku/macera ustası Scott Sigler'in eserleri de bu siteden dinleyicilere yayınlandı. İkisini de öneririm (ancak Scott Sigler beni korkutuyor). Daha bir çok başarılı bilim kurgu eseri burada kendisini göstermeye başladı. Matthew Wayne Selznick'in kısa ama başarılı romanı Brave Men Run'u da yine buradan tattım.

İlk başta Evo Terra ve diğer Slice of SciFi tayfasının zevklerinden olsa gerek bilim kurgu ve fantazi tabanlı yayınlara ağırlık vermelerine rağmen aradan geçen yıllarda her dalda eser bulunabilen Podiobooks.com'da bu gün itibariyle 592 tane eser onbirbinikiyüzdört! bedava bölümle olağanüstü hizmetine devam ediyor.

Teknoloji mühim bişi
Normalde herhangi bir kitaba abone olduğunuzda size özel RSS yayınına haftada bir bölüm veriliyor. Bu sayede bölümü dinleme zamanı bolca verilmiş oluyor. İstediğiniz zaman gidip bir sonraki bölümü veya geri kalan hepsini ver diyebiliyorsunuz. Kitaplara abone olmak da zorunda değilsiniz, herhangi bir kitaba gidip istediğiniz bölümün üstüne basarak indirebiliyorsunuz.

Podiobooks.com'un ne kadar iyi olduğunun herhalde en büyük kanıtı aday gösterildikleri, finalist oldukları ve kazanadıkları Parsec ödülleri. O ne derseniz, her sene DragonCon'da verilen bilim kurgu ve fantazi konulu podcast ödülü.

Evo Terra podcast işinden anlayan bir adam. Her ne kadar Slice of Scifi ve kardeş podcastlarından biraz gürültü patırtı ile ayrılmış ile olsa da teknik açıdan ne yaptığını biliyordu. Kendisi ve Tee Morris (yine podcast üstünden kitap yayınlamada önder insanlardan birisi) podcast yayınlama konusunda üç tane kitap yayınlamış durumda.

LibSyn, bizim ve Podiobooks'un
ortak servis sağlayıcısı.
Podiobooks.com bu işe ilk girenlerden birisi olduğu için kalbimde yeri ayrı. Öte yandan başka iyi kaynaklar da var. Özellikle Lightspeed Magazini hız kazanmakta. Kısa hikaye için hastası olduğum Drabblecast, yine ilk göz ağrımız olup Eley'in ayrılmasının yükünü sonunda üstünden atabilmiş olan (yine podcast olayının liderlerinden, eski Slice of Scifi / Wingin' It tayfasından olan) Mur Lafferty  Escape Pod filan feşmekan (kendi borumuzu öttüremeyeceğim, dört tane kısa hikayeyle bizim bir halt yaptığımızı iddia etmek zor ama bir gün elbet DÜNYA BENİM KONTROLUMDE OLACAK MUHAHAHAHHAH!!!! Pardon... Ne diyordum?) gibi tekrar tekrar üzerinde defalarca hevesle konuşabileceğim insan var.

Yinde de Podiobooks'u herkese tavsiye ederim. Herşeyden önce yayınlanan roman ve romancıkların bir kısmı gerçekten çok iyi. Eğer ingilizcem çok iyi değil diyorsanız, bir şeyleri dinlemeye çalışmak dili öğrenmenin en kolay yoludur - her ne kadar bazı aksanlar korkunç gelse de.

Hiç yorum yok: