Salı, Haziran 17, 2014

Yüzüklerin Efendisini Tolkien'in kendisinden dinlemek ister misiniz?

J.R.R. Tolkien hepimizin bildiği, sevdiği en azından bir şekilde eserlerini okuduğu, izlediği, gördüğü bir yazar. (Hiçbirini yapmadıysanız sessizce odayı terk edin lütfen) Günümüzde pek çok yazar ile sosyal medyadan iletişime geçebiliyor, konferanslarını seyredebiliyor ve yarattığı eserleri hakkındaki görüşleri bizzat kendisinden öğrenebiliyoruz.

Ancak geçmişe gittikçe yazarlar ve eserler hakkındaki bilgiler giderek soluyor. Gazete kupürlerine, mektuplara, dost sohbetlerinde ettiği lafların hatırlanmasına kalıyoruz. Zamanla söylenceler efsaneye bile dönüşebiliyor. Böyle bir ortam varken son yüzyılın en çok okunan serinin sahibi Tolkien'in eserleri hakkında bizzat kendi düşüncelerine erişmek bugün ki kadar kolay değil. Her konuda olduğu gibi ufak tefek dedikodular, şehir efsaneleri mevcut.

Fakat geçenlerde yazarın 1958 yılında Hollanda'da bir grup kitapsevere yaptığı kayıp olduğu düşünülen bir konuşmanın kayıtları ortaya çıktı. Jay Johnstone adlı zat bin bir zorluk da olsa yaklaşık 200 kişiye yapılan bu konuşmanın kaydını bulmuş ve insan içine çıkartmak konusunda sahibini ikna etmiş. Yıl sonuna kadar konuşmanın tamamını dinleyecebileceğiz. Tolkien'i Yüzüklerin Efendisi hakkında konuşurken, elfçe şiir okurken dinlemek mümkün olacak. Şimdilik aşağıda bir kaç kuple iyi yetineceğiz.


Hiç yorum yok: