Cumartesi, Haziran 28, 2014

Esas Hafiye ve Ktulhu

True Detective son dönemlerde seyrettiğim en etkileyici dizilerin başında geliyor. Karanlık atmosferi, derin karakterleri, etkileyici oyunculuğu, tekinsiz nesneleri,  gizemli kurgusu ile bir çırpıda izleyip bitirmemi sağladı. Her ne kadar sonu dizinin geneli kadar vurucu olmasa da lezzuzatlı bir tat bıraktı. İzlemeyenlerin biran önce izlemesini salık veririm.

Dizide Sarılı Kral ve Carcosa sürekli gönderme yapılan, uğruna cinayetler işlenen  gizemli kavramlar. Carcosa Ambrose Bierce'ın öyküsünde geçen meşum bir şehir. Daha sonra 1895 tarihli The King in Yellow adlı öykü seçkisinde Robert W. Chambers tarafından kullanılıyor. Chambers ayrıca Hali ve Hastur isimlerini de alıyor. Bu kitap tekinsiz öyküler arasında bir klasik olarak sayılıyor. İçerisine on adet öykü bulunan kitabı henüz okumadım ama yakın gelecekteki okuma listemin içerisinde. Umarım okuduktan sonra buradan hakkında bir şeyler yazarım.

Gelelim Sarılı Kral ve Ktulhu'ya. Lovecraft okuduktan sonra kitaptaki yer ve kavramları kendi öykülerinde kullanıyor. Hali Gölü ve Sarı İşaret Lovecraft'ın Karanlıktaki Fısıldayan öyküsünde geçiyor. Aynı zamanda Hastur da kullanılıyor. Lovecraft'tan sonra August Derleth tarafından kullanılan Sarılı Kral Ktulhu Mitinin bir parçası oluyor.



Velhasıl Esas Hafiye bu ögeleri çıkartsak bile tekinsiz havası, karanlık karakterleri, acımasızlığı, uğursuz tahta muskaları, garip alametleri, nemli güneyin havası ile tam bir Ktulhu öyküsü. Bana göre Ktulhu'nun etkileyiciliği özellikle son yüzyıllarda daha da üzerimize çöken yılgınlık ve boşa çabalamayı hissiyatını vermesinde. Sanayileşmenin karşısındaki insanın acizliğini Ktulhu karşısındaki acizlik ile büyük benzerlikler taşıyor. Ktulhuyu bana sevdiren tekinsiz ve ökült ögelerinin yanı sıra bu hissiyat olmuştur.


Dediğim gibi dizi boyunca yaratılan gerilim ve belirsizlikten sonra dizinin sonu beklenenin biraz altında kalıyor. Huysuzluğuma bakmayın izleyin işte. Unspeakable Vault dizinin sonu için farklı bir mizansen önermiş. Benim hoşuma gitti. İzledikten sonra okumanızda fayda var.

İleri sorgulama teknikleri :)
Resim Unspeakable Vault'tan

1 yorum:

arianrod dedi ki...

...kkat spoiler icerebilir! Dikkat spoiler icereb...

Esas hafiyemizin "kutulu" (tuzlu/tuzsuz) baglantisini cok guzel islemissiniz ancak neden Behzat C. ile benzerliklerini es gectiniz anlayamiyorum. :) Esas hafiye Rust C. abimiz kizini kaybetmis, evliligini surdurememis, madde bagimlisi ve merhum kizinin halusinasyonlarini goren, siddet uygulamaktan cekinmeyen bir memur beydir. Behzat C. abimiz onun gibi duzgun not tutmaz belki ama tutturur sonucta. Yeri gelir kariyerini yakar yine de birakamaz meslegini. Aah ah.