Salı, Haziran 03, 2014

Akira'nın filmini bu gençler çeksinler

Akira'yı ilk kez Hacettepe'de okurken duymuştum. O yıllarda internet daha yeni, monochrome ekranlarda siyah üstüne yeşil yazılarla ile netteyiz. Resim falan yok hele görüntü hak getire. O günler Can Hocamız yurt dışından video kasetlerle filmler getirirdi. Pek çok filmi Hacettepe Bilik Kurgu ve Fantezi topluluğu olarak sinemalardan önce kütüphanedeki salonda izlettik. İşte o gösterimlerden biri de Akira'ydı. Ama filmi Can Hoca mı getirmişti emin değilim. Suat Efe Us'un çizdiği bir afişi yerleşkede her tarafa asmıştık. Resimde bildik pozu ile Kaneda motorunun üzerinde duruyordu. Gelenlerin sayısı da hiç fena değildi. Huşu içerisinde seyretmiştim. Nedendir bilmem ama Akira ve Ghost in the Shell'in ben de farklı bir yeri vardır. İlk seyrettiğim animelerden olmalarından ya da içerdikleri klasik bilim kurgu, siberpunk ögelerden veyahut hepsi yüzünden. 


Akira Katsuhiro Otomo tarafından 6 cilt olarak 1982 yılından 1990 yılına kadar yayınlandı. 1988 yılında Otomo bizim seyrettiğimiz anime çekildi. Anime ile manga arasında birazcık fark tabii. 6 ciltlik mangayı 2 saatlik animeye sığdırmak pek çok açıdan zor bir iş. Tabi ki ben manga halini tercih etsem de Otomo sonunu biraz değiştirip animeyi de bir başyapıt olacak şekilde kurgulamış. Neo-Tokyo'nın harap otobanlarında geceyi çizerek yarışan motosikletler, yıkık binalar, kayıp ve çapulcu bir gençlik ile gizemli devlet örgütleri ayrı bir tat bırakıyor izlerken.

İşte bu lezuzatlı çizgi eserin son yıllarda Holywood tarafından sinemaya aktarılması söz konusu. Fakat bu filmde ne Neo-Tokyo olacak ne de Kande, Tetsuo olacak gibi. New York geçeceği söylenen bu film bir manga/anime uyarlamasından çok basit bir gişe filmi olacak gibi gözüküyor. Bu nedenle söylentiler çıktığından beri filmin çekilmemesini ya da doğru dürüst bir çalışma ile yapılmasını umuyorum. Tabi ki umut fakirin ekmeği.

Ben böyle film hayalleri kurarken geçenlerde bir Akira film fragmanına rastlamıştım. Bir avuç gönüllü çekilmesi konuşulan filme inat kendileri Akira filmi çekilirse fragmanı böyle olur diyerekten çektikleri ilk görüntüleri paylaştılar. Ağzımıza çaldıkları bir parmak balın sonunda tüm fragmanı bitirip youtube'dan da yayınladılar en sonunda. Akira Project adı ile sitelerinden yapıkları çalışmaları, kimler olduklarını ve fazlasını paylaşmışlar. Amaçları ileride bir Akira filmi çekilirse aslına daha sadık olması ve gişe kaygısı ile benzerlerinde olduğu gibi sulandırılmaması. (Örnek Dragon Ball) Proje ile farklı görüntüleri youtube sayfalarından da takip edebilirisiniz. Bu kadar laf kalabalığından sonra söylemem lazım ki bir Akira filmi olacaksa bu tatta olmalı. Ancak olabilir mi derseniz orası meçhul. Umarım yaparlarsa hakkını verirler.



io9'dan

Hiç yorum yok: