Salı, Aralık 06, 2011

Fahrenheit 451’in Artık Elektronik Baskısı Var


 
Fahrenhayt 451’in yazarı Ray Bradbury elektronik kitap karşıtlığı tanınıyordu. Ancak bu artık değişiyor.


Ray Bradbury’nin elektronik kitaplar hakkındaki fikirlerinin pek ılımlı ya da beğeni içerikli olduğu söylenemez. Bu konudaki çeşitli yorumlarını şöyle sıralayabiliriz; “Yanmak olan yakıt gibi kokuyor”, “Manasız, gerçek değil, havada birşey”, “Geçen sene üç defa şirketler kitaplarımı elektronik cihazlar üzerinden yayınlamak istediler. dedimki: `Kulaklarınızı açıp dinleyin. Cehenneme gidin`”



Yazar elektronik cihazlardan hazetmediğini ve kullandığımız makinelerin sayısını azaltmamız gerektiğini de söylüyordu. Bir bilim kurgu yazarının makinelere karşı olan bu muhalif tutumu ilginç. İlginç derken, bilim kurgu yazıyorsan illaki teknolojiyi seveceksin, uzaya hasta olacaksın demiyorum. Sadece incelenmesi gereken ilginç bir konu olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen de haklı fikirleri vardır Bradbury’nin.

Peki ne değişti de Bradbuty Fahrenhayt 451’in e-kitap olmasına izin verdi. Nedeni biraz üzücü. Kitabın basım haklarının süresi geçerken hiç bir kitapevi yeni anlaşmayı e-kitapsız kabul etmemesi. Üzücü diyorum, çünkü böylesi net ve keskin bir söylem kullanan yazarın yayınevleri karşısında eğilip bükülmesi. Benim işime geliyor mu derseniz, gayet mutluyum. Elimde kindle bekliyorum :)


Fahrenhayt 451’in Türkiye macerası:

1971: Okat Yayınları Uzay Serisi no. 4 - Çev. Reha Pınar
1984: Baskan Yayınları Kurgu-Bilim Dizisi - Çev. Dilara Özman
1999: İthaki - Çev. Zerrin Kayalıoğlu, Korkut Kayalıoğlu

Haberin Kaynağı:
http://www.washingtonpost.com/business/the-future-is-now-ray-bradburys-fahrenheit-451-finally-an-e-book/2011/11/29/gIQAnmxh8N_story.html

http://www.bbc.co.uk/news/technology-15968500

3 yorum:

Hakan dedi ki...

Cehenneme gidin: Cehenneme kadar yolunuz var derler bizim oralarda. :)

Dini imanı para bunların. Bakınız, ateist kitlesi bu konuda daha tutarlı. Hiç takmıyoz!

Herneyse, Ray Bradbury birkaç sene önce çıkıp 451F bilim kurgu değil diyince gıcık olmuştum. Bir sürü eğlenceli, insanlığı irdeleyen Mars hikayeleri olmasa... Açıkcası uzun süredir bir yazısını yazmayı düşündüğüm 'yazarları romanları dışında tanımak iyi mi?' sorusuna geliyorum yine. Bradbury'nin erkek bile olduğunu kaale almadan hikayelerini okumak var, adamın geri kalan bakış açısını bilip de eserleri öyle ele almak var. Hangisini tercih ettiğimi yazıyı yazdığım zaman göürsünüz. 2012'den önce geleceğini ümit ediyorum. Herkes senin gibi çılgın gibi yazmıyor ki?

mugene dedi ki...

Daha dün gece bu konu hakkında düşünmüştüm, yazıyı 2012den önce bekliyorum. Belki böyle yorum bırakırsam siz de motive olur yazarsınız :)

EnT dedi ki...

Valla inanc boyutundan bagimsiz materyalizm ve paraya tapinmak dogal bir insan durumu derim. İstisnalar ayri. Bunu isteki deneyimlerimle de destekleyebilirim.

Sen benim yazmami birak da son yorumdan sonra otur yazini yaz :-) Hormetler