Pazartesi, Aralık 05, 2011

Paragözlerin gözü körolsun!

Tolkien Aliesinin ve Saul Zaentz Şirketi'nin avukatları İngiltere'de Birmingham şehrindeki küçük bir kafe'den isim olarak kullandıkları "Acıkmış Hobbit" ismini değiştirmelerini istemiş. Meğerse bu kafe daha yeni yolun karşısındaki resmi Tolkien turist zımbırtısının 'resmi kafesi' olarak ilan edilmiş.


Ustamız David Langford, son Ansible'inde "Acıkmış Halfling" olur mu diye sormuş. Bence "Acıkmış Kender" desinler, Chris Tolkien'in paragözlüğüne bir mesaj olur.

Yine galeyana gelemeden duramayacağım. JRR amcayı gömeli kaç yıl oldu, bu herifler hala adamın cesedinin üstünden nasıl para yeriz olayının hesabındalar. Telif hakları ve diğer konulardaki sınırlamaları irdelemek lazım.Podkastlarda çok ağzımı açtım bu konuda. ABD hükümeti de Disney'in dayatmasıyla telif haklarını dünya çapında sündürdükçe sündürüyor. Disney Senatörü olarak adlandırılan para yemeyi kendilerine hak bilen politikacılar ne zaman Walt Disney'in Miki Fare'si teliften kalkıp herkese ait olacakken bir pundunaya getirip uzattırıyor adiler. Sonra uluslararası anlaşmalarla dünyanın geri kalanına zorla sokuyorlar bu kuralları. Yarın öbürgün nasıl 1920'lerden beri bir çizim, yazı, müzik eseri vesaire gibi şeyleri kullanamıyorum diye düşündüğünüzde hatırlayın bunu. Neredeyse Osmanlı'nın sonundan beri Avrupa ve Amerika'da yayınlanan her bir şey sahipli. Kullanmak için izin istemek zorundasın, tabii bulabilirsen sahibini. Yasa hiç iplemiyor o konuyu, yassah hemşerim, yassah!

Hiç yorum yok: