Çarşamba, Ağustos 15, 2012

Zevkler ve renkler

Parmak arası?
Gençken ilk kez saçımı uzatmaya başladığımda ya da kulağımı deldirdiğimde veyahut bir kez daha kulağımı deldirdiğimde hatta ve hatta 90 yılların başında Ankara'da şortla dolaştığımda bana söylenenleri ve tavırları halen hatırlıyorum. Büyüklerim ve hayata benden farklı bakanların görüşleri neredeyse ortaktı. Uzlaştıkları nokta ise yaptıklarımın ne kadar gereksiz, yakışıksız ve çirkin olduğu idi. Ancak bugün için bu anlatıklarım gayet normal, sıradan ve hatta sıkıcı. Bütün bu bizim zamanımızda İstiklal'e şapkasız çıkılmazdı muhabbetinin gayesi zamanın ve kültürlerin görüşünüşe ne kadar farklı yaklaştığına girizgah yapmaktı.


Geçenlerde Fatih ile Japonların garipliklerinden bahsediyorduk. Hasbel kader yakıcı güneşin altında ziyaret ederek dehidrasyona koştuğum Truva'da Türklerden başka neredeyse her türlü milletten insan vardı. Ancak en kalabalık güruh ellerinde boy boy, renk renk makineler ve garip aksesuarları ile Japonlar idi. Ben  Japonların yüzyıllarca bir adaya tıkılıp kalmaktan dolayı ne kadar garipleştiklerini, metre kareye düşen düşük oksijen oranı nedeni ile farklı davranış modelleri geliştirdiklerini savunurken Fatih daha net bir yorum yaptı. Japonlar direk gelecekte bir bilim kurgu dünyasında yaşıyorlar dedi. Bunun nedeni sahip oldukları yüksek teknolojili şehirler ya da aşırı çalışma bazlı beyin hücrelerini kavuran çalışma ve hayat görüşleri değildi. Bunun nedeni Japon gençlerin giderek artan garip görünüş zevkleri idi. 


Japonya'da yeni modalardan biri de alınlarına salin/serum füzyon enjekte ederek yüzde farklı coğrafi şekiller oluşturmak. İlk başta bana bu akım da düşük oranlı oksijenin bir etkisi olarak gözükse de sonra Fatih'e hak verdim. Adamlar bizden bir adım daha öndeler. Şu anda bana aptalca gelen, ki yarın da aptalca gelmeye devam edecek olan bir tarzın yarın daha fazla kabul görmeyeceğinin hiç bir garantisi yok. Hatta günümüzde bu tür modalar çok daha hızlı yayılıyor. 


Uzun lafın kısası Japonların bu tür moda akımları ya da tercihleri bana bilim kurgu filmlerdeki giyim kuşamı anımsattı. Her ne kadar bir çok filmdeki kıyafetler bize aykırı ve modern gelse de sanırım bundan beş on sene sonra neler giyileceğini, neler takıştırılacağını kestirmek bana o kadar da kolay gelmiyor. Kullanılacak teknolojileri telefonları, bilgisayarları tahmin etmek ne kadar kolayken, modayı, zevkleri kestirmek bir o kadar zor gibi Siz nersiniz? 


Japonya'daki yeni moda hakkında daha fazla bilgi için:

2 yorum:

Hakan dedi ki...

Geri çevrilebilir değişiklikler beni hiç irdelemezken vücutta kalıcı değişiklikler yaptıran şeyler benim hoşuma gitmiyor (ama insanlara yapma demiyorum). Öte yandan beni dijitalize etsinler de kurtulayım bu meretten diye dolaşıyorum. Çelişki?

Hakan dedi ki...

Bu gun burada radyo ve gazetelerde estetik ameliyat reklamlarina sinirlama getirelim tartismasi var...