Pazartesi, Ağustos 27, 2012

Kitap indirmek, öyküleri birleştirmek ve tekrar yazmak üzerine

China Mieville

Geçenlerde acele edip e-kitaplar ve ücretsiz indirilmesi hakkında bir şeyler karalamıştım. Hakan sağ olsun yeni okumaya başladığım yazar China Miéville'in Edinburg İskoçya kitap fuarında söylediklerini gönderdi. Yazar internet, metinleri tekrar yazılması ve değiştirilmesi hakkında kesin yorumlar yapmış.



Kiril Yeskov

Miéville yazarların gelecekte kitaplarının, öykülerinin değiştirilmesine ve başka öykü, kitaplarla birleştirilerek, karıştırılarak tekrar yazılmasına hazırlıklı olmaları gerektiğini söylemiş. Fuardaki diğer yazarlar her ne kadar onu internet sosyalisti ve birazcık saf olarak da değerlendirseler söyledikleri aslında şu anda bile çoktan gerçekleşmiş durumda. Rus yazar Kirill Yeskov daha 1999 yılında Yüzüklerin Efendisi'ni Mordor'a geçerek "The Last Ringbearer'da" anlatmıştı. Hoş paragöz Christopher Tolkien çeşitli şekillerde onu engellemek için elinden geleni yapsa da kitabın İngilizce çevirisi ücretsiz olarak internetten indirilebiliyor. 


Kitapların yeniden yazılması dışında (minik Tolkien ve Dickens bana göre rant peşinde de olsalar bunu yapıyorlar) pek çok sinema ve televizyonda pek çok öykü yenilik adına veyahut yeni konu bulamadıkları için birleştirilerek ya da birbirlerine konuk olarak kullanılıyor. Bence internet üzerinden bilginin paylaşılması bir etken (ki Miéville korsanlığa karşı konulan kural ve kanunları "samimiyetsiz, iki yüzlü, faydasız ve sanatsal bir cahillik" olarak tanımlıyor) ancak internetten daha çok öykünün yayınlandıktan sonra okuyucular tarafından sahiplenilmesi ve yazarın niyetinden farklı da olsa bambaşka şekillerde yorumlanması daha önemli bir etken. Bundan dolayı gelecekte öykülerin değiştirilerek hayranlar tarafından tekrar yazılması ya da en sevdikleri bir kaç yazarın inşa ettikleri dünyaları birleştirmelerini daha sık görmeye başlayacağız. 

Belki de bu aynı zamanda yazarın ölümü tartışmasının da bir parçası ancak bilgiye ve veriye bu kadar çok insan bu kadar kolay ulaşırken kendi beğenilerine göre iyi ya da kötü yeni karışımlar üretmelerini engellemek pek mümkün gelmiyor bana.

Burada Sabit Fikir'in konu hakkındaki haberi var:
http://www.sabitfikir.com/haber/bize-de-konus-mieville

Hiç yorum yok: