Cumartesi, Kasım 26, 2011

Manga: Bir Kültürel Direniş Aracı

Mehmet Korkut Öztekin Japon çizgi roman sanatı manga üzerine bir kitap yazmış. Kitap Levent Cantek editörlüğünde İletişim Yayınlarından çıkmış.
Mişli mışlı konuşuyorum çünkü daha okumadım. Ancak Radikal Kitap’ta pek sevdiğimiz Murat Başekim’in pek lezüzatlı bir yazısı var. Size aktaracaklarım ondan araktır. Ben senin suyunun suyu yazdıklarını ne okuyacağım derseniz Hitit Güneşinden son çıkış burada. Yok özet geç, vaktim dar derseniz buyrun.

Öztekin bir çizgi romancı ve akademisyen olarak bu kitabı derlemiş. Öncelikle manganın sosyo-kültürel kökeni ve tarihçesinden dem vurulmuş. Masamune Shirow’un şaheseri Ghost in the Shell’den Hiroaki Samura’nın pek sevdiğim serisi Blade of the Immortal’a kadar çeşitli eserleri ele almış. Manganın mihenk taşlarından Hayao Miyazki’yi de unutmamış Öztekin. Anladığım kadarı ile herhangi yabancı bir eseri klonlamadan ya da temel almadan kendi görüşlerini ve bilgilerini aktardığı özgün bir manga kitabı olmuş. Diğer kitaplardan sıra gelir gelmez okuyup kendi yorumlarımı da eklemek isterim.

Hiç yorum yok: