Pazartesi, Kasım 07, 2011

11/22/63 - Stephen Kİng



Stephen King’in yeni romanı 11/22/63 8 Kasım’da çıkıyor. 11/22/63 22 Kasım 1963’de gerçekleşen John F. Kennedy cinayetini konu alıyor. Kitabın kahramanı Maine’den (tabiki Maine) bir öğretmen olan Jake Epping. Epping cinayeti engellemek için uğraş veriyor, ancak Epping, Lee Harvey Oswald veyahut her kimler cinayeti işlediler ise onları, engellemek için günümüzden geçmişe giderek bu maceraya atılıyor.

Kitap bu klasik bilim kurgu ögesi üzerine kurulmuş olsa da ağırlıklı olarak 1958 ile 1963 arasındaki tarihi olayları anlatıyormuş. King bu konuda Doris Kearns Goodwin gibi bir çok namlı tarihçi ile çalışıp araştırmalar yapmış. Pulitzer ödülü sahibi Goodwin Lyndon Johnson, John F. Kennedy ve Franklin Roosevelt gibi döneminönemli şahsiyetleri hakkındaki çalışma ve kitapları ile tanınıyor.

Wired dergisi Stephen King ile yeni kitabı ve zamanda yolculuk üzerine bir söyleşi yapmış. King romanında detaylı anlatmasa da geçmişte değişen olayların çapına yani etkilediği çevreye paralel olarak, değiştirmeye çalıştıkça geçmişin direndiğini kurgulamış. King kendi kullandığı mantıktan ya da zamanın mekaniğinden çok fazla bahsetmemiş. Ancak gözüken o ki zaman geçitleri ve bunların koruyucuları kitapta mevcut. Bu arada zamanda yolculuğu kullanan kitaptaki ahçı fikri çok hoşuma gitti. Lezzet için uğraş vermek, takıntılı olmak lazım :) King bir daha zamanda yolculuk hakkında kitap yazmayacağını söylerek söyleşiyi bitirmiş. Artık bunu nasıl yorumlarsınız bilemem.

Bu arada kitap daha çıkmadan o kadar çok ilgi çekmiş durumda ki, Kuzuların Sessizliğinin yönetmeni Jonathan Demme şimdiden filmi çekmek için senarist, yönetmen ve prodüktör olarak işe koyulmuş. Çekimlerin güz 2012’de başlaması bekleniyor.

Söyleşinin tamamını Wired.com’dan okuyabilirsiniz:

http://www.wired.com/magazine/2011/11/pl_printking/

Hiç yorum yok: