Pazar, Şubat 12, 2012

Büyük Birader yanlış takipte

CCTV kameralar hepimiz izliyor!
Orwell'in 1984 romanı çıkalı (2012-1948=64) çok olmuş. Dünyadaki akıllılar o kitabı okuyup dehşete düşerken hükümetler "Hmmmm, süper fikir" diye yaklaştıklarından Birleşik Krallık üyesi olan bir ülke, İngiltere, dünyada en çok kamerayla izlenen ülke haline geldi. Bilmeyenlere not, ben orada yaşıyorum. Her tatile gittiğimde Türkiye'de de her yere kamera diktiklerini görüp şikayet edince de bana insanlar "ama suçu engelliyor" palavrasını sıkınca sinir oluyorum. Burada da sinir oluyorum, onda sorun değil.




Herneyse, sadede gelelim. Birkaç gün önce İngiltere'nin güneyinde bir yerde sivil bir polis, kameradan bakan iş arkadaşınının gazında kendini kovalamış durmuş 20 dakika boyunca! Kameracı herif "şüpheli" birisi görünce hemen yakındaki bir polise haber vermiş. Polis de hemen koşup kovalamaya başlayınca kameranın başındaki de ciddi ciddi bir salaklıkla "yetişiyorsun, yakalamak üzeresin, senden kaçıyor" diye gaz vermiş telsizde. İki gerizekalı böyle zamanlarını boşa harcarken bir amirlerinin gelip "Ne yapiyorsunuz ulan siz lavuklar" diye sormasına üzerine ne halt yediklerini anlamışlar, "Şüpheli kişi" meğerse sivil polismiş.

Telegraph gazetesi ve başka kaynakların hevesle haber vermesi de ayrı bir güzellik.

Uzay gemilerindeki AI'ler her birimizin nerede olduğunu, ne karıştırdığını bildiği zaman ne hissedeceğiz? Google de sonuçta neredeyse orada değil mi? Ya peki bilgiler yanlış ise? Yarın öbürgün data-madenlerinden çıkan sonuçlarla hayatımızı ciddi etkileyecek kararları otomatik sistemler verirken kimlere şikayet edebileceğiz?

1 yorum:

sururi dedi ki...

Bunun cevabini, sen de biliyorsun ki Hakan, Terry Gilliam 1985'te Brazil ile verdiydi. (lal lal la lal la la laaa....)

¡oh lala!