Pazartesi, Şubat 20, 2012

Project London! Bağımsız Sinema, Bilim kurgu ve bizler

Project London... Bundan sonra hep böyle mi yoksa stüdyolar malı götürmeye devam edecek mi? Devamı videodan sonra!
 
Project London: Official Trailer from Phil McCoy on Vimeo.




 Az önce Iron Sky geyiklerini takip ederken eskilerden favorim Star Wreck - The Pirkinning'e bakarken   aklıma takıldı. Sadece iyi bir grafik ile bu iş olmuyor. Pioneer One mesela, yine benzeri bir şekilde sıfıra yakın bütçe ile nette yapılarak çekildi. Project London da benzer şekilde bir ürün. Ancak umarım Pioneer One'dan daha başarılı olur.


Star Wreck - The Pirkinning'i esas süper yapan orjinal Star Trek NG vesaire kadar iyi SFX sahibi olması değil, süper geyik bir senaryo ve amatör oyuncuların senaryoyu taşıyabilmesiydi. Pioneer One ise hikaye faslında vasat kalmıştı.

Neyse, Project London'a gelelim. Tanıtım filmi son derece başarılı duruyor. Senaryo özetine bakılırsa Seattle'de normal bir yaşam süren Nebraska isimli bir arkadaş babasının ölümünden sonra bir maceraya atılıyor. Gaz maskeli bir arkadaş da Nebraska'yı korumaya çalışırken bir yandan Londra Yeraltı adlı bir örgüte üye etmeye iknayı deniyor. Filan... Feşmekan... Web sayfasından veya tanıtımdan o kadar anladım.

Bütçelerini sıfır olarak yazmışlar. Bütün özel efektler bedava Blender  adı verilen bir yazılımla yapılmış.  Film hakkında verdikleri rakamlar arasında 774 özel efekt ve 250 tane gönüllü var ancak bu ne kadar iyiye işaret emin değilim.

Project London evde yapılmış, sıfıra yakın bir bütçeyle çekilmiş ilk uzun metrajlı film değil. İnsanlar zamanlarına bir maddi değer vermeyince bir çok şeyin fiyatı sıfıra iniyor (bakınız bizim blog ve podcast, harcadığımız zaman karşılığı bir şey beklemiyoruz, esas zevk aldığımız yazmak, konuşmak ve paylaşmak ama sizlerden bir yorum bile bizi mutlu etmeye çok yetiyor).

Öte yandan film çevirmek gibi bir olayda sadece zaman ve yetenek ile çözülecek bir şey değil. İşler aktörlerin ve senaryonun ne kadar olduğuna çok bakıyor. Star Wars fan filmlerine bakarsanız çok iyi örneklerin yanında bir takım kabusları da görebilirsiniz.



Ryan vs. Dorkman (hem ilk hem ikinci bölümü) herhalde Star Wars filmleri dahil gördüğüm en iyi koreografi edilmiş dövüş ve çok ucuza ve sadece emek masraf edilerek yaratılmış bir eser. Yani oluyorsa oluyor.

Umarım Project London başarılı bir film çıkar, hep beraber izleriz. Veyahut yeni bir B-movie dalgası geliyor, bu kez stüdyoların sırf salonları dolduralım diye değil, iyi niyetli amatörlerin yarattığı zavallı eserler ile dolu olacak. Bizlerin üstüne düşen de bunların arasında yakalayabildiğimiz iyi eserleri birbirimize önerip birer kült-klasiği haline getirmek.

Star Wreck - The Pirkinning, gelmiş geçmiş en başarılı Fin filmi. Sadece bunu hatırlatmak yeterli olsa gerek.

Hiç yorum yok: