Perşembe, Ocak 24, 2013

Dikkat: Yaratık ve cinsel çağrışımları


Daily Mail'in bir haberine göre Yaratık filmi ilk gösterime girdiğinde Birleşik Krallık'taBritanya Film Sınıflandırma Bürosuna göre AA notu alarak yaş ve üstü izleyici kitlesi için uygunluk alabilmiş. Ancak sanmayınız ki almış olduğu bu not filmin içerisindeki korkunç ve rahatsız edici imgelemlerden dolayı. Nedeni cinsellikmiş.



Evet yanlış okumadınız Yaratık filminin böylesi bir sınıflandırmaya sahip olmasının nedeni filmin içeriğinde bulunan ögelerin gençlere cinsel çağrışımlarda bulunulabilir olmasıymış. Filmin başında yaratık yumurtaları ile haşır neşir olurken iş kazası geçiren insan görüntülerinin büyümekte olan gençlerin yanlış bilgilenmesine ve yönlenmesine neden olmasından endişe etmiş sansürbaz şahsiyet. En altta ifadelerini okuyabilirsiniz. Gördüğünüz gibi bu tür ülkemiz için sıradanlaşmış, manasız davranışlar dünyanın her yerinde olabiliyor. Bu yüzden lütfen memleketimizin kıymetini bilelim. Sansür sırası daha Yaratığa gelmediği için de şükredelim. Neyse ben bu yazdıktan sonra bile tahrik oldum. İşim gücüm var.

'I don't want to flash ideas like this to teenagers who might not have come to terms with the normal sexual functions.

'The early teens are a troublesome time with physical changes making terrific demands on emotional stability.'

'I don't myself want to pass for this age-group a film which might be disturbing in a non-specific way to a significant proportion of them.'

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili kardeşim.
tamam ama sansür sırası daha alien'a gelmedi diye şükretmek niye? şimdi bile alien sansürnün gözlerini yaşartacak sansürler söz konusu.
mesela yarışma programları tahrik edici bulundu, mesela basit bir kraliyet masalinın entrikaları anlatması tehditkar bulunudu. haremdeki kadınlar hemen kapandı namaza niyaza durdular. mesela "l" harfini el yazısıyla yazmak yasaklandı. hani ortası boş kalıyor ya, adamların geleceği tutuyor.
yok, yok alien'ın sansürlenmesini beklememek lazım.
efes müzik festivalinde, bira içilmesinin yasaklanması gibi bir şey bu. iyi bari müziği kesdirmediler demek gibi bir şey bu. utanç verici.

EnT dedi ki...

Merhabalar, ben de onu diyorum. Zaten dunya klasiklerinden dizilerdeki iliskilere kadar her konudan kotu etkilenecek kadar hasas bir toplumuz. Ama denmeye calisrigim o ki bunlara daha el atmadilar. Kafa basar mi da ayri konu. Attiklari gun zaten bizlere gecmis olsun. Caktirma beni de cocukken robotech zehirledi duyarlarsa cizgi filmleri de yasaklarlar.