Çarşamba, Mart 21, 2012

Kız. Peki Hanimiş Kırmızı Başlığı?


Hepimiz Kırmızı Başlıklı Kız masalını biliriz. Bir adet kırmızı başlığa sahip kız, onunla kan bağı olduğu tahmin edilen ve yaşı ortalamanın üzerinde bir kadın ile bilinmeyen bir nedenle ormanda insanlara saldırdığı ve hatta evlere kadar girdiği iddia edilen bir kurt. Bu üç karakter masalın ana karakterlerini oluştururlar. Özetlersek masumiyet timsali bir kız, masum bir kadın ve her türlü hile, cebir ve desiseyi barındıran bir erkek kurt. Biraz cinsiyetçi bir yorum oldu ama yanlış da sayılmaz. 

Esas konumuza dönersek bu öykü pek çok şekilde anlatılabilir. Kız, kadın ya da kurtun bakış açısından. Ben, belki de sürekli varsayımlardan sıkıldığım için olsa gerek, kurtun dışındaki açılardan bir hayli sıkıldım. Kızın ne kadar tatlı ve iyi niyetli olduğunu ya da ninenin ne kadar tonton, Adile Naşit kıvamında ve cefakar olduğu bende herhangi bir ilgi ya da hissiyat doğurmuyor. Onun yerine kurdun ne kadar ötekileştirildiği benim daha çok ilgimi çekiyor. Misal işlemediği bir suçtan dolayı haksız yere suçlanıp, herhangi bir duruşma olmadan oracıkta linç edilen kurdun öyküsü çok daha ilginç. Aşığı ormancıya mirası için ninesini öldürtüp, diğer aşığı olan kurda da suçu atan kırmızı mintanlı kız da olabilir. Daha da ileri gidip bilinmeyen tanrılara (solungaçları olması muhtemel) yaşlı bir kadını kurban eden dünyanın sonunu arzulayan bir tarikat da mümkün. Veyahut ninenin cinayeti ile suçlanan zavallı topal kurdun nasıl da kırmızı dekolteli, şuh kızıl saçlı tarafından kandırıldığını anlatıktan sonra olay mahalinden bir Kayzer Şoje edası uzaklaşırken anlatan öykü de hiç fena değil. Örnekler çoğaltılabilir.
Jorge Jaramillo ve Carlo Gulliot biraz karanlık, bolca kan kokan, hafiften dövüşlü, ağır intikam bezeli bir çizgi film yapmışlar. Renkler ve müzikler çok başarılı. Bir de kırmızı başlık hakkında da güzel bir son eklemişler. Kurdu yine hayvanlaştırıp, ötekileştirmiş bir kısa film ama yine de diğerlerine göre biraz daha farklı. Buyrunuz seyrediniz. Ben ise kurdun günün de geleceği günlerin özlemi ile bekleyeceğim.




RED from RED on Vimeo.


http://www.cartoonbrew.com/shorts/red-by-jorge-jaramillo-and-carlo-guillot.html

Hiç yorum yok: