Salı, Mart 06, 2012

Çek Bir Ölüm Yıldızı Yağsız Olsun!



Ölüm Yıldızı hepimizin bildiği sevdiği oyuncaklardan biridir. Yıldız Savaşları serisinin en akılda kalır detaylarından biri olarak kime sorsanız şeklini şemalini bilir. Ölüm Yıldızının pek çok oyuncağı ve türevi var. Karpuzdan yapılanı bile mevcut. Peki gerçek bir Ölüm Yıldızı yapmak mümkün mü? Kaça malolur? Kaç yıl garanti ile satılır? Hasarsızlık devrolur mu? Çelik cant takılır mı?

Centives, Lehigh Üniversitesi öğrencileri tarafından yazılan, ekonomi üzerine ama ekonominin daha eğlenceli tarafları ile ilgilenen bir blog. Bu blog bir Ölüm Yıldızı imal etmenin maliyeti üzerine çalışmışlar. Tahmin edeceğiniz üzere birazcık maliyetli. Ancak maliyetten öte başka bir soru var, “Acaba yeterince ham madde var mı?”


Ham maddes hesabını yaparlarken ilk Ölüm Yıldızının 140 Km olduğunda yola çıkarak, yoğunluğunun da bir uçak gemisi kadar (ortalama 28,591.2 m3 hacimli ve 22,000 ton kütleli) olduğu varsayımı ile 1,44 Milyon km3 hacme karşılık 1,08x10^15 not çelik gerekiyor . Bir hayli çok ama yine dünyada bulunduğu hesaplanan demir cevheri ile 2 Milyar tane Ölüm Yıldızı yapmak mümkün. Ne yazık ki kağıt üzerinde. Birincisi demirin çoğu gezegenin kütlesinin yakınında, ikincisi de toplam yıllık çelik üretimi sadece ve sadece 1,8 Milyar ton. Yani gerekli çeliğin üretilmesi 8 yüzyıl sürüyor. Belki de üretim teknikleri ileride daha hızlanır kim bilir.
Peki sadece kullanılacak çeliğin maliyeti ne kadar? Kablolamayı, donanımı, yazılımı, aradığından gelmeyen IT elemanlarınını, zırt pırt çöken arayüzleri saymıyorlar bile. Çok değil 852,000,000,000,000,000 Amerikan yeşil kağıtçığı kadar, yani dünyanın toplam gayri safi milli hasılasının 13.000 katı. Kısacası sülalesi gelse ödeyemez.

 
Bir başka üniversite, Leicester Üniversitesinden gençler ise olaya başka bir açıdan yaklaşmışlar. Donumuzu satıp da parayı denkleştirdik ve diyelim ki bu aracı yaptık. Şehir içinde, sistemler arasında, yörüngede kaç yakar? Bir geezegeni yok etmek, gücün dengesinde bir sallantı yaratmak için gerekli enerji miktarı 2.25 x 10^32 Joule, gezegen biraz semiz ise de 2 x 10^36 Joule. Türkçesi ne demek derseniz Hakan’a sorun. Mühendis olan o.

 
Kısacası haftasonu çocukları gezdirmek, sabahları işe gitmek ya da güneye cümbür cemaat doluşup tatile gitmek için Ölüm Yıldızı pek de cazip bir seçenek değil. Ama az yakan, bütçe dostu modellerinin çıkması eli kulağındadır. 
 

Hiç yorum yok: