Cumartesi, Ekim 27, 2012

Robot Hall of Fame 2012 açıklandı

Robot Hall of Fame 2003 yılında  Carnegie Mellon Üniversitesinde oluşturulan ve gerçek ya da kurgu çığır açan robotları onurlandıran bir oluşum. O günden bu yana hemen hemen her yıl yeni robotlar onurlandırmışlar. Amaç bu yapay zekalı varlıklar için farkındalık yaratmak ve bu teknolojinin gelişimine destek vermek. İlk yıl ki robotlar meşum Hall 9000, Mars'ı araştıran Pathfinder, şirinlik muskası R2-D2 ve General Motors'un 1961 doğumlu ilk robot üretim hattı Unimate idi. Bu ay 2012 yılı için kazanan robotlar açıklandı.

Hall 9000 - Pathfinder - R2-D2 - Unimate
Bu yıl Jetgillerden, Nasa'da çalışan, su altında araştırma yapan robotlar arasında dört adet robot seçildi. İlki hepimizin çok sevdiği, eve alıp besleme ihtiyacı yaratan, bir başka Pixar dehası ürünü olan Wall-E (Waste Allocation Load Lifter – Earth Class). Bu kurgu robot her görenin gönlünü fethetmekte çok başarılı. İkinci onurlandırılan zembereliklimiz ise Fransa'da 2006 yılında geliştirilen eğitim amacı ile kullanılan ancak aynı zamanda futbol da oynayan Nao. Bir diğer robotumuz ise br askeri model olan Packbot. şimdiye kadar Irak, Afganistan'da görev yapmış. Ayrıca son depremde zarar gören Fukushima nükleer santralinde de kullanılmış. Esas görev alanı bomba imha gibi insansız müdahale edilmesi gereken yerler. Sonuncu robotumuz ise yine orduda görev yapan bir emektar. Boston Dynamics tarafından geliştirilen Bigdog kablo, devre ve metalden oluşan bir katır. Zor coğrafi şartlarda durmak, yılmak bilmeden yük taşıyor. 


Wall-E - Nao - Packbot - Bigdog
 Bu dört robot arasında bana en etkileyici gelen (evet Wall-E bir şirinlik muskası) ve gelecekteki yapay zekaları çağrıştıran Bigdog. Bu dört ayaklı robot, önü arkası olmadan gideceği yolu kendi seçen ve büyük başarı ile ilerleyen bir yapay zeka. Hiç bir eğim, yol şartı onu engellemiyor. Gitmesi gereken doğrultuda kendi belirlediği güzergah üzerinden, dengesini kaybetmeden ilerliyor. Sadece biraz gürültücü :)

 


http://www.sfsite.com/news/2012/10/25/robot-hall-of-fame-inductees/
http://www.robothalloffame.org/nominate.html

1 yorum:

Hakan dedi ki...

Bu Big Dog'un bacaklar benim tuylerimi urperttiriyo nedense.