Çarşamba, Ekim 31, 2012

Atwood ve Alderman'dan zombi romanı da ne alaka?


Margaret Atwood son on yılların önemli yazarlarından biri. 72 yaşındaki Kanadalı yazarın beş kere aday gösterildiği Booker Ödülünü bir kez, yedi kez aday gösterildiği Kanada'nın en prestijli ödüllerinden olan Governor General Ödülünü ise iki kez kazanmışlığı mevcut. Her ne kadar kendisi yazdıklarını bilim kurgu olarak sınıflandırmasa da (aşağıda daha detaylı bahsedeceğim) Arthur C. Clarke ödülü ve Nebula ile Prometheus adaylığı mevcut. Naomi Alderman ise İngiliz yazar ve gazetei/köşe yazarı. Üç adet basılmış kitabı bulunuyor. Son kitabı Borrowed Time bir Doctor Who romanı. İşte bu ikili yürüyen ölüleri ihtiva eden bir kitap üzerinde çalışmaya başlamışlar.
Atwood ve Alderman internet üzerinden yazar ve yazar adaylarının öykülerini paylaştıkları wattpad sitesinde bölüm bölüm paylaştıkları bir zombi serisi yazıyorlar. (Bu arada wattpad'i ilk kez duydum. Muhtemelen bu benim eksikliğimdir. İlginç bir siteye benziyor. Yazılanları telefonlar üzerinden de takip etmek mümkün) The Guardian'da Alderman'ın köşesinde Atwood'la yeni roman, zombiler ve ortak yazım konusundan bahsetmişler.


 Atwood'un neden zombi ve neden ortak yazım konusunda söyledikleri garip geldi bana. Kendisinin gençlerin ne okuması konusunda zorlanamayacakları ve onlara ilgilendikleri üzerinden ulaşılabileceğini söylemiş. Wattpad'de ve açıkca söylemese de zombilerde bunun bir yöntemi. Ancak anlamadığım konu ise geçmişte yazıklarını tabiri doğru ise şüpheli/kurgusal (speculative) edebiyat olduğunu bilim kurgu olmadığı ısrarla belirten yazarın gençlere ulaşmak için böylesi bir kaygı içerisinde olması. Yazar kendi yazdıklarının gelecekte olabileceğini bu nedenle bilim kurgu sayılamayacağını belirtmiş. (Yorumsuz) Yanlış yorumluyor olabilirim ama bilim kurguyu fazlası ile basite indirgeyerek "uzay, ışınlanma ve marslılar" olarak tanımlayan Atwood gençler konusunda bu kadar kafa yorması ve sırf bu uğurda yürüyen ölüler işine girip genç bir yazar ile işbirliğine gitmesi mantıklı gelmedi. En azından kendi açıklamaları çerçevesinde.


Alderman ise ilk iki romanında pek de bu işlere bulaşmamış. Ama zombi konusuna meraklı olduğu aşikar. En son Zombies, Run! adlı bir iphone oyunu yazmış. (Kodunu değil) Doktor Who serisinde yazdığı kitabı da merak ettim doğrusu.

Atwood hiç okumadım, ancak bilim kurgu ve gelecek hakkındaki fikirlerini beğenmesem de önemli bir yazar olduğu aşikar. Alderman'dabu konulara kafa yoran biri olduğuna göre ilginç bir kitap ortaya çıkacağını umuyorum. Kitabın son bölümünü bitirmek üzerelermiş. Yakında okuyup göreceğiz.

Hiç yorum yok: