Cumartesi, Ekim 20, 2012

Bitmemiş öyküler bitti mi? Bitmeli mi?


Christopher Tolkien Hitit Güneşi'nin en sevdiği isimlerden değil. Babasının mirasını afiyetle yiyen, yerkende yüzüne gözüne bulaştıran bir mirasyedi olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu sevimsiz ve açgözlü mirasyedinin hırsının başlangıcı J.R.R. Tolkien'ın yayınlanmamış ve düzensiz notlarını birleştirip satışa çıkması ile 1980 yılında başlamıştı. Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth ya da Númenor ve Orta-dünya'nın Bitmemiş Öyküleri satış rekorları kırınca minik Tolkien bu işi meslek edinerek bir düzine kitap yayınlayıp işin suyunu çıkartmıştı. 


İşte bu ilk kitap BitmemişÖyküler Türkçe Baran Özbek'in çevirisi ile Kasım ayında İthaki tarafından yayınlanacak. Bu  yarım kalmış öykülerde Gandalf ve diğer Istari'nin menşeini, Isuldur'un sadece Tek Yüzüğü değil aynı zamanda hayatını kaybedişinin detaylarını ve Atefendilerinin diyarı Rohan'ın kuruluşunu vedaha nicesini okuyabilirsiniz.

Öykülerin bugünden tadını almak isterseniz Radikal Kitap kitabın bir parçasını nette paylaşıyor:




1 yorum:

Hakan dedi ki...

Ya o kitaplarda ne inciler ne elmaslar var ama yontulmamis resmen bi kismi. The Lays of Beleriand'daki Beleg ve Luthien olayi mesela inanilmaz hos, epik bi siir olarak yazilmis filan. Ama bitmemis, sorunlari cozulmemis seyler, oglunun ortaya "aha! paraaaa" diye atmasi cok gicik ediyor beni. Turkcesi de cikmissa yine de alin okuyun derim, umarim guzel cevirmislerdir.