Perşembe, Eylül 25, 2008

PRINCE CASPIAN

The Chronicles of Narnia
C.S. Lewis
HarperTrophy 1994

Günlerden bir gün Narnia prensi Caspian büyür ve yaşadığı dünyanın kısıtlamalarının farkına varır.
Diğer yandan Peter, Susan, Edmund ve Lucy bir yıl önce ayrıldıkları Narnia'ya aniden geri çağırılırlar.
Bu bir yıl içerisinde Narnia'da çağlar geçmiştir ve son bir kaç yüzyıldır Narnia Telmarin kralların hükmü altındadır.
Yeni krallar doğanın tüm sıradışı varlıklarını, konuşan hayvanları ve en önemlisi Aslan'ı birer masal gibi görmektedirler. Onlardan konuşulması bile yasaktır.
Ancak genç Caspian gerçeğin böyle olmadığının farkına varır ve Narnia'nın eski sakinlerini geri getirmek için mücadele etmeye başlar.
Bu uğurda ona en çok yardım edebilecekler de Narnia'nin eski kral ve kraliçeleri olan Peter, Susan, Edmund ve Lucy'den başkası değildir.
Narnia Günlükleri'nin dördüncü kitabı Prens Caspian. Bir adı da The Return to Narnia. Filmi bile var. Seyretmedim ancak fragmanlari oldukca etkileyiciydi.
Her zamanki basit yalın dille yazılmış. Lewis'in bir cümlede bir çok şeyi birden canlandırma becerisiyle insanın avucunun içinde canlanan bir kitap.
Olayların ritmi diğer kitaplardan farklı değil. Daha öncekilerde olduğu gibi bunda da bir savaş var. Kahramanların inancı ve Aslan'ın görkemli varlığı bu savaşın sonucunun belirliyor.
Okuması güzel bir kitap.

8 yorum:

EnT dedi ki...

Narnia serisini hep Yüzüklerin Efendisine paralel kitaplar olarak gördüm. Bu nendele ne filmler ne de kitaplar hiç ilgimi çekmedi. Senin yorumunu okuyunca acep hata mı ediyorum dedim. Klişe fantezilerden ne kadar farklı ? Ne dersin vakit ayırıp okuyayım mı ?

Hakan dedi ki...

Aradan atliyorum.
Her ne kadar C.S. Lewis ve J.R.R Tolkien kanka olsa da paralel olarak almak yanlis olur. Tolkien'in kitaplari adamin eski beowulf benzeri efsanelere ilgi ve dilbilim hakkindaki eglencelerinden kaynaklanirken C.S. Lewis'inkiler dumduz utanmaz bir hristiyanlik propogandasi amaciyla yazilmistir ki serinin ilerleyen kitaplarinda ve bilim kurgu trilojisi olan Out of the Silent Planet, Peleandra ve That Hideous Strenght kitaplarinda herif okuzlugun daniskasini yapmistir.

Ozellikle Narnia serisinin sonuncusu olan The Last Battle kitabinda "cus deve, yuh okuz hayvan bu kadar da olmaz" olmustum.

Hakan dedi ki...

Ha bu arada tabii ki oku.

EnT dedi ki...

Okuma konusunda beni cesaretlendirdiğin için teşekkürler :)

Hakan dedi ki...

Benzeri sekilde bilim kurgusuna fantazinine kendi dinini karistiran yazarlar olayina ornek olarak Orson Scott Card ve mormon yasam tarzi propogandalarini oneririm.

Roulth dedi ki...

Ent'e yanıt...
Bana sorarsan Narnia, Yüzüklerin Efendisi'yle paralel değil. En azından yazım tarzı açısından. Narnialar oldukça masalsı yazılmış öyküler. Her şeyin ideal olduğu, bu bozulduğunda da uğruna savaşılabileceği bir evren.
Okuması hoşuma gidiyor, çünkü çok yalın. Bu yüzden tavsiye ederim.
İlk film kitapla aynıydı. Hiçbir farklılık yoktu. Buradan da konunun işleyişinin YE'dan oldukça farklı olduğunu anlayabilirsin :)

Roulth dedi ki...

M1fcj'ye...
Ben mi öküzüm, neden herhangi bir hıristiyanlık propaandası benim gözüme batmadı? Konuyla ilgili kör cahil olduğumdan herhalde...

Roulth dedi ki...

Bir anda en çok yorum yazılan yazı bu oldu sanki...