Perşembe, Ocak 08, 2015

Makinedeki hayaleti susturmak

Neredeyse beş yıldır çeşitli animelerin Holywood canavarı tarafından filme çekilmesi konuşulup duruyor. Uzun süre Akira'nın çekilmesi ile ilgili haberler aldık. Dönem dönem Ghost in the Shell'i (GitS)konuştular. Kah projelerinde ilerledir, kah durdurlar, kah baştan başladılar. Diğerleri için durum halen belirsiziliğini korusa da GitS için netleşiyor. Geçenlerde filmin kesinleştiği ve çalışmaların ilerleyeme başladığını duymuştuk. Dün itibari ile film çalışmasının geldiği son noktayı öğrenmiş olduk. Motoko Kusanagi'yi filmde Scarlett Johansson'un oynayacağı açıklandı. 

Daha önce Margot Robbie de filmin için konuşuluyordu fakat kendisi DC'nin Sucide Squad filmi için Harley Quinn olarak seçilince gözüken o ki GitS işi olmamış. Robbie, Johansson ya da bir başkası benim için çok da fark etmiyor. Bana göre önemli olan filmin neye benzeyeceği ve animeden, mangadan farklı ne katacakları. Yoksa genel hezeyanlardan biri nasıl bir Japon'u o oynar, bu oynar yönünde. Açık söylemem gerekirse animedeki görsellik ve anlatımdan sonra filmin yeni bir katmasının zor olduğunu düşünüyorum. Kim oynar ise oynasın. En fazla film olarak diğerlerinden biraz daha değişik bir bilim kurgu soslu macera filmi olabilir. 


Görsellik, teknolojik oyuncaklar bir şekilde filmlere aktarılabilir. Geçenlerde filmin açılış sahnesini fotoğraflara aktarmak için ciddi bir çalışma yapmışlardı. Bunların hepsi sorunsuz oalrak beyaz perdeye aktarılabilir. Ama önemli olan animenin özü, ruhu. Makinedeki hayaletin ta kendisi. Daha önce de yazmışımdır. GitS bir anime olarak, mangasından da farklı olarak, Motoko Kusanagi adlı bir yapay bir vücuda sahip bir kadının benliğini aramasını anlatan ve ruhun, bilincin, kişiliğin yapay olarak oluşturulabilmesini tartışan bir öykü. Bir yandan yaşadığı ortama yabancılaşan, diğer yandan yükselen binalar ve teknoloji arasında bir başına kalan bireylerin çelişkilerini ortaya koymaya çalışıyor anime. Daha en başında elindeki resme bakarak hatıralara dalan temizlik işçisinin aslında hiç bir şeye sahip olmadığını fark etmesi bize şu soruları soruyor "Hatıraların gerçek olması için yaşanmış olması gerekir mi?" ya da "Kurgulanmış, yerleştirilmiş hatıralar mı bizi insan yapar?" Bunlar gibi farklı pek çok soruyu, okumayı, detayı bulabilirsiniz bu animede. Filmde bunların ne kadarının olacağını bugünden söylemek her ne kadar zor olsa da gişe kaygısı içerisinde olacak filmciler için çok da öncelikli bir tercih olmayacağını düşünmek yanlış olmaz. Veyahut Kenji Kawai'nin vurucu müziklerinin ne olacağı da beni düşündürüyor.


Tabi ki bu söylediklerim tamamen tahmin. Speilberg'in arkasında olacağı bir proje belki de beni yanıltırlar. Belki de bir Speilberg klasiği olarak işi uzaylılara bağlarlar. Film ile ilgili çalışmalar ilerlemeden ne olacağı konusunda daha net bir fikrimiz olamayacak. Şu aşamada tek emin olduğum nokta GitS'in filminin artık çekileceği. Ötesini daha sonra göreceğiz. Aşağıda çeşitli sitelerdeki yorumlar var.

Anime News Network
io9
Geek Tyrant
Time

Hiç yorum yok: