Çarşamba, Ocak 07, 2015

Lovecraftçı çizgi romanlar

Hitit Güneşi'nde bir şekilde yer alan ya da takip eden kişilerin önemli bir kısmı H.P. Lovecraft'ın eserlerini ve tarzını severler. Ktulhu pek çoğumuz için okuduğumuz kitap ya da çizgi romanlarda, izlediğimiz film ya da dizilerde önemli bir ögedir. Pek çok eserde bilinçli ya da bilinçsiz ortaya çıkan bu tür motifleri fark ederiz. Bu bir tercih ve zevktir. Lovecraft'ın eserlerini, tarzını ve hatta karakterini sevmeyecek, tasvip etmeyecek pek kişi de vardır. Bu onların haksız bizlerin haklı olduğunu göstermeyeceği gibi tam tersini de göstermez. Lafı biraz fazla uzattığımın farkındayım. Yine de bu konuda yayınlanmış çizgi romanlardan bahsetmeden önce iki kelam etmek istedim.

Paste Dergisi 2002 yılından bu yana Amerika'da dijital olarak yayınlanan bir dergi. Ağırlıklı olarak müzik ve eğlence üzerine içeriği var. Ekim ayında Lovecraft ögeleri taşıyan çizgi romanları anlatan bir yazı çıkmıştı. Bendeniz de o tarihten bu yana bilinen temelliğim içerisinde bunun üzerine yazmayı erteledim. Aslında biraz da yukarıda bahsettiği gibi herkesin ilgisini çekmeyeceğini de düşündüm. Sonuçtu Ktulhu ve Lovecraft'ın eserleri çok da rağbet gören konular değil. Fakat Hitit Güneşi olarak bu tür kaygılar içerisine pek girmedik. 

Uzun lafın kısası dergi on adet çizgi romanı anlatmış. Tüm yazılanları uzun uzun aktarmayacağım. Sadece benim kısıtlı bilgim dahilinde olanlardan (yani bir tek) bahsedip en çok ilgimi çekenleri hakkında tahminlerimi yazacağım. Fazlasını bulmak ve hatta yorum olarak yazmak size kalmış. Benden fazla bilgisi olanlar lütfen yazsınlar. Öğrenelim, ona göre çizgi roman seçimi yapalım. 


Hellboy
Cehennemden meşum nedenler ile dünyamıza çağrılan bu genç iblisin gelişimi ve daha sonrasındaki tercihlerine bağlı olarak dünya üzerindeki, paralelindeki ve altındaki kötülükler ile savaşını anlatan bir çizgi roman. Yazar ve çizeri Mike Mignola kesinlikle en sevdiğim çizgi romancılardan. Gerek kullandığı çizim tarzı gerekse öykülerindeki tekinsiz, karanlık havayı seviyorum.

Öykülerinde geçen Ogdru Jahad gerek şekil, gerekse sahip olduğu gücü, durumu açısından fazlası ile Kudema-i Muazzama'ya benziyor. (Dünyanın sonunu getirecek bu varlık hakkında daha detay bilgi için) Fakat çizgi romanın tek benzerliği buradan kaynaklanmıyor. Ağırlıklı olan Anglo-Sakson efsanelerinden ögeler kullanan Mignola araya Lovecraft'tan da pek çek detay sıkıştırıyor. Halen okumadıysanız edinin ve okuyun. Türkçeye çevrildiği gibi filmleri de mevcut.

Neonomicon
 
Daha önce bu kitabı duymamış olduğuma çok şaşırdım çünkü Alan Moore gibi çok bilindik bir yazarı var. Çizeri ise Jacen Burrows. Hafif cinsellik kokan bu öyküde kahramanların deniz kökneli Batıni Dagon Tarikatı ve onun neden olduğu envai çeşit derya musibetine karşı olan mücadelesini okuyabiliriz. Ne yazık ki Türkiye'de bulmak pek mümkün gibi durmuyor. Okuma listeme ekledim. Bir şekilde edineceğim. 

Only The End of the World Again


Neil Gaiman'ın Lovecraft'a karşı olan ilgisi biliniyor. Yazdığı öyküler dışında bu çizgi romanda Kurt Adam Larry Talbot Lovecraft'ın kasabası Innsmouth'a götürüyor. Talbot burada kendisini Lovcraft'ın klasik hikayesi "Innsmouth Üzerindeki Gölge"'nin içerisinde buluyor. Yani balıklar, kurbanlar ve Dagon. Bu da ne yazık ki ıskaladığım çizgi romanlardan. Gaiman'ın elinden çıktığı halde bilmiyormuşum. Okunası.

Colder
Açıkcası bu çizgi roman beni yukarıdaki çizimden dolayı vurdu. Tarzı pek hoşuma gitti. Öykünün Lovecraft ile olan ilişkisi diğer kitaplara göre biraz daha zayıf gibi. Çizgi roman ismini esas karakteri Declan'ın sürekli düşen vücut ısısından alıyor. Çizgi romanda bolca zihinleri ile oynanan insanlar, delilik var. Ayrıca Lovecraft'ın Düşdünyası'na da göndermeler mevcut. Dediğim gibi sırf yukarıdaki resimden dolayı edineceğim.

Paste dergisinin sitesinden daha fazla çizgi roman var. Buradan diğerlerini de bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: