Perşembe, Aralık 27, 2012

Yeni teknoloji, tekrardan yapım ve anılarımıza saygı

Öncelikle şuna bir bakın.


Bir tarafta 1995 tarihinde çıkmış, senaryosu ve tekniğiyle animasyonda çığırlar atan Ghost In The Shell, öteki tarafta ise... Ne var emin değilim ama galiba birisi beynimi zitmekte, 4 sene öncesinden, 2008 yılından.

Ancak olay burda bitmiyor. Devamı da var...

Sol tarafta cyberpunk kültürünün bütün çizgilerini koruyan, hackerlerin varolduğundan beri yeşil floresan karakterleri, tümüyle bize yakın ama bizden bir o kadar da uzakta bir geleceğin tasfiri. Sağ tarafta 'Benim CGI bütçem altın altııın, rengi de altın rengi!'...

Her ne kadar iki versiyonunun DVD'sine sahip olsam da izlemeyi tercih ettiğim halini söylememe gerek yok galiba.

Bir başka hayranı olduğun anime de Neon Genesis Evangelion. 1997 yılında çıkıp izlediğimde 'ohanzi çüş' dedirtip o zamandır kendisine hayran bıraktıran bir anime. (Evimdeki Unit-01 ile her gelen oynayabilir ancak resmen Otaku davranışı olarak Unit-02'yi paketi açılmamış halde bırakıyorum!)

Ancak... 2006'dan beri Gainax bu olayı da rezil etmeye çalışıyor ve "paralel evren"de geçen yeni bir seriyi film şeklinde üretmekte.

En sonuncusunun traileri yeni çıktı sayılır, bakınız, ne yapmışlar.



Bir pürist olarak bunları almak istemiyorum, bir fan olarak istiyorum. Şu ana kadar dayanabildim ama her an gidip bir torrent bulup indirebilirim.

Ancak.... Hem Evangelion, hem GitS'i ilk izlediğimde beni etkileyen fasılları adamların yenilikleriydi. Tekrar tekrar aynı senaryoyu, aynı şeyleri izlemek bana ne katsın? Bu insanlar 'remake' hastalığına tutulacaklarına yeni bir şeyler yapsalar ya? Masamune Shirow'un GitS'ten beri tek bir tane başarılı eser çıkartamamış olması ve daha çok cyberwank pornoya vurmuş olması (ya tamam, adam iyi çiziyor da yani, bir yere kadar) karşısında Gainax'ın son derece başarılı başka animeler çıkartabilmesi de var (mesela az bilinen Oruchuban Ebichu AKA hastalıklı zihniyet). Yani isteler bir şeyler yapabilirler herhalde.

Kısacası... Yav, Hollywoodlaşmayın başımıza. Yeter bu tekrar tekrar aynı şeyi ısıtıp karşımıza getirmeniz. Tadı ilkinde güzeldi, böyle ısıtılınca bir şeye benzemiyor.

Siz ne dersiniz?

Bu arada, son zamanlarda Anime dünyasından koptum. SF özellikle ne önerirsiniz son iki seneden?

2 yorum:

EnT dedi ki...

Valla ilk versiyondaki giriş bence daha güzeldi. Rakamların/harflerin değişmesi pek lezuzatlıydı.

Hakan dedi ki...

Ben de onu tercih ediyorum. Yeni versiyonunda bazı sahneler var tek tük daha iyi gelen ama... İkinci filmi resmen adam gibi hatırlamıyorum çünkü senaryo yerine CGI'ya harcamışlar parayı resmen, görsel açıdan tamamdı ama bir yere kadar. Aklıma Star Wars II geliyor, o filmden HİÇ bir şey hatırlamıyorum, hatırlamamı gerektirecek bir senaryosu yoktu. Ama Empire Strikes back de bana bi... Her karesini ayrıca konuşalım (abarttım).

Kısacası olay senaryoda bitiyor her zamanki gibi, görsel olsa da film ııh.