Çarşamba, Aralık 26, 2012

Gerry Anderson (1929-2012)... Ve Uzay 1999!

Kötü haber.

Thunderbirds ve bir çok başka kukla-bilim-kurgu dizisini yaratan Gerry Anderson, 83 yaşında hastalığından hayatını kaybetmiş. İngiltere'de daha çok Thunderbirds ile meşhur olan (ufacık veletken anneannemler ve dedemlerin Kuzey İrlanda'daki evlerinde oturup televizyonda Thunderbirds izlediğimi çok net bir şekilde hatırlarım) Gerry'yi biz daha çok Uzay 1999'dan biliriz.

 Bu yüzden hemen sizleri oturup sadece iki sezon televizyonlarımıza gelen Uzay 1999'un ilk episodunu Youtube'den izlemeye davet ediyorum!

 

Her ne kadar Uzay 2099 olarak tekrar çekileceği 2012 Şubatında haber vermiş olsak da son durumunu bilemiyorum filmin ancak orjinali gibi olamaz.

Devamı da var...

Sadece Thunderbirds ve Uzay 1999 yapmadı Gerry Anderson. Kendisi kukla sanatı ve özel efekt olaylarında mucizeler yaratan bir insan. Thunderbirds 1965-1966 yılları arasında yayınlandı ancak ondan önce Fireball XL5 (62-63), Stingray (64) ve Thunderbirds'den sonra yaptığı Kaptan Scarlet ve Mysterons (67-68) dizilerinin her birisi izlenmeye değer.


Ne yazık ki Uzay 1999, Gerry Anderson'u zengin edemedi. Borçlara girdiğinden bütün herşeyini kaybeden Anderson sonraları pek tutunamadı. Geçen senelerde üretilmiş CGI tabanlı Thunderbirds filmi de pek başarılı olmayınca artık yapacak bir şey kalmamıştı.

Alzheimer hastalığına da tutulduğundan olsa gerek, hayli bir süredir Anderson'un kendisinin adının pek bahsinin geçtiğini sağda solda hatırlamıyorum ancak dizilerinin kendileri, Uzay 1999'dan tutun eski kukla serileri hala büyük bir popülerliğe sahip, medyada olmasa da İngiltere ve Amerika'daki Convention ve topluluklarda ismi her zaman zevkle anılır.

Televizyona bilim kurguyu getirebilmek için bu kadar çok ve uzun süreli uğraşan kaç kişi vardır acaba.

Sizler bir Uzay 1999 izlerken ben de bir seri Kaptan Scarlet ve Thunderbirds izleyeyim bari.

Hiç yorum yok: