Pazar, Aralık 16, 2012

Çuf çuf metro

The Guardian'dan Sarah Leenin çektiği çufçuf!
Londra Metrosu 150'nci yılını kutlamakta. Bu kutlama amacıyla arkadaşlar 'geçmişi anacaksak doğru düzgün analım' diyerek müzelerindeki eski bir metro çeken lokomotifi restore edip dünyanın ilk metro hatlarından olan Bakerloo hattında dolaştırmış.

Dahası, çektiği de Viktorya çağından orjinal metro arabaları! Orda olmayı nasıl isterdim.

O kadarla da bitmiyor, arabalar gaz ile aydınlatılıyor, hiç bir yerde elektrik yok. İlk başta lokomotifi ve arabaları modern elektrikli bir araba ile çekelim denmiş ancak Transport for London tabiri verilen Londra'nın EGO'cuları 'erken gelen oturur'dan çok 'yapacaksan tam yapacaksın ulayn' mantığıyla girişmiş olaya ve herşeyi gerçeğine uygun yapmışlar.

İlk deneme yolculuğu sabahın köründe yapılmış, yine de arızalar oluşmuş ancak sonunda dünyanın ilk metro hattının yolculuğunu tekrarlayabilmişler Paddington istasyonundan Farringdon'a kadar giderek.

Ocakta yapılacak yolculuklar için yolculuk başına £180 olan biletlerin hepsi bitmiş. Hitit Güneşi'nin bütçesi zaten yetmez ona ama isterdim olmayı orada mikrofonla!

Ayrıntıları The Guardian'dan okuyabilirsiniz. 

1 yorum:

Hakan dedi ki...

Bu arada Baker St. kesinlikle en favori metro istasyonum şekli ve karıştıklığı ile. District vs. Line hattının orda hatta kocaman alan içinde küçük çatılı ama yer altında bir bina olması da hep beni güldürmüştür.