Çarşamba, Aralık 05, 2012

The Jewel in the Skull

The First Volume in The History of the Runestaff
Michael Moorcock
Granada Publishing, 1981

Michael Moorcock’un uzun süredir raflarda okunmayı bekleyen serisine sonunda başlayabilmenin verdiği ferahlıkla yazıyorum. Ayrıca Hakan’ın her defasında bende yoktur bu diyerek tekrar alması sonucunda bütün Hitit Güneşi ekibinin bu seriye sahip olması da ayrı bir fenomendir. Hakan’ın kütüphanesinin engin sonsuzluğunda gözlerden uzak bir köşede durması muhtemel diğer kopyaların olduğundan da şüphelenmekteyiz.


Kont Brass Kamarg adı verilen küçük bir yörenin efendisidir. Güçlü bir kişiliği, güçlü bir bileğImage-JewelintheSkulli ve güçlü dostlukları olan zorlu bir rakiptir ve onun yönetimindeki Kamarg önüne çıkan her şeyi ezip geçen zalim Granbretan kuvvetlerinin karşısında bir çıban başı gibi durmaktadır. Granbretan kuvvetleri komutanı Baron Meliadus, bu çıbanı ezmenin en kolay yolunun onu içeriden yıkmak olduğuna karar verir ve Köln’ü fethettiği sırada esir düşen Köln Dükü Dorian Hawkmoon’u bunun için kullanır. Alnına, hareketlerini denetlemesi için siyah bir taş yerleştirilen Hawkmoon Kont Brass’ı öldürmek ve kızını kaçırmak için Kamarg’a gönderilir. Bu görevi başarırsa Köln Dükü yeniden çok sevdiği topraklarına kavuşabilecektir.

Bilim kurgu ve fantazinin her türünden bir miktar içeren bir öykü. Büyünün ve canavarların varlığıyla fantaziye, ülkelerin gerçek ülkelerle ve olayların gerçek olaylarla kısmen örtüşmesiyle alternatif tarihe, makinalar ve robotlarla istimpunka kadar özellikler kapsıyor.

Hawkmoon’un var olduğu dünya da Moorcock’un çoklu evreninin bir parçası. Aslında Moorcock’un çoklu evreni diğer bütün seri türü eserlere taş çıkartacak bir çok yönlülüğe ve derinliğe sahip. Eternal Champion bu evrenlerin ortak noktası. Moorcock’un öykü ve romanlarında çarpışan evrensel kudretler olarak gösterilen düzen ve karmaşanın kozmik dengeleyicisidir Eternal Champion. Var olduğu her evrende dengesizliği dengelemek için bulunduğundan sürekli mücadele etmesi gerekir.
Köln Dükü Dorian Hawkmoon da Eternal Champion’ın bu evrendeki halidir.

Ülke ve yer adlarından anlaşılacağı üzere bu alternatif evren ileri bir gelecekte geçiyor. Great Britain, Granbretan, Camarque (Fransa’nın güneyinde bataklıkları ve flamingolarıyla ünlü bir bölge, tıpkı Moorcock’un Kamarg’ı gibi) da Kamarg olmuş. Kitaptaki Kamarg’ın gerçek Camarque’dan en büyük farkının flamingolarının dev olması ve insanların bunlara binerek uçuyor olmaları olabilir. Bunun yanısıra Turkia’nın neresi olduğunu da kestirmek zor değil. İstimpunkvari teknoloji de geçmişten kalan, çalışma prensipleri kısmen bilim kısmen de sihirle açıklanan bir teknoloji.

Cep boyuyla tanesi 150 sayfadan oluşan dört kitaplık bir serinin ilki. Küçücük haliyle zamanın sayfalara sığmaz eserlerine taş çıkartırcasına yalın ve öz. Okuyorsun, mutlu oluyorsun. Başarılı bir fantazi tüketmenin dayanılmaz heyecanını taşıyarak sonraki kitaplara geçiyorsun. Öte yandan yeni serilerin yoğun karakter derinliği ve çetrefilli olay silsileleri de yok. Ancak verdiği keyif kalıcı.

Hiç yorum yok: