Çarşamba, Temmuz 04, 2012

Pamuk Prenses, Avcı ve Diğerleri


Pamuk Prenses ve Avcı'nın ilk kez görüntülerini izlediğimde "fikir hiç de fena değil, ama kesin işi sulandırmışlar" demiştim. Özellikle de Kristen Stewart'n oynadığını duyunca beklentilerim iyice düşmüştü. Filmi de böylesi beklentiler içerisinde seyrettim. Ne yalan söyleyeyim ilk yarıda da herşey beklediğim gibi gidiyordu. Ancak ikinci yarıda işler değişti.



Nick Frost :)

Her şeyden önce film kesinlikle çok titiz bir prodüksiyonun eseri. Animasyonlar, mekanlar, kıyafetler, silahlar vb. çok başarılı ve gerçekciydi. Hele ki yedi cüceler süperdi. (Ne yazık ki detaylı resimlerini bulamadım.) Hatta bırakın bu filmi onlar için ayrı bir film yapılsa daha iyidi. Her biri ayrı yetenekli yedi oyuncuyu bir araya getirmişler. Hepsi de cuk diye oturmuştu. Bir ara yemişim pamuk prensesi, esas olay cücelermiş dedim. Velhasıl film savaş, büyü, cüceler falan derken bitti. Üzerinde çok çalışmış, emek sarf edilmiş ve pek çok önemli ismi bir araya getiren bir film. Ancak öyküsü ve kurgusu üzerinde biraz daha çalışmaları lazımmış. Ne yazık ki pek çok yerde, özellikle de sonunda masalın dışına çıkamamışlar. 


Gelelim esas meselemize. Filmdeki pek çok detay bana başka filmlerden alıntı gibi geldi. Hem de fazlası ile. Dayanamayıp bunları yazayım dedim. İşte ilk anda akla gelenler. (Huysuzluğum baki)

Willow - Madmartigan

Yakışıklı jönümüz Avcı karakteri hal ve davranışları ile haddi zatında fantastik klasiği Willow'daki Val Kilmer'ın Madmartigan adlı cengavere benziyordu. Bir çoğuna göre tartışılır da olsa Avcı filmin başında yediği dayak, sarhoşluğu, kibiri bana fazlası ile Madmartigan'ı hatırlatıyordu.



Princess Mononoke'yi seyredenler hatırlar Ormanın Ruhu olarak etrafta dolaşan, suların ortasındaki büyük ağaçta taklan ahşap boynuzlu uluğ geyik vardı. Ne hikmetse filmde de benzer bir doğada takılan ve ahşap boynuzlu bir geyik var. Ama bu farklı. Kürkü beyaz çünkü:)

Puck.jpg
Berserk - Elf Puck

Princess Mononoke - Orman Ruhları
Pek sevdiğim manga Berserk'de elfler var ve ortalıkta uçup kaçıyorlar. Benzer orman ruhları da filmin ortasında peyda olup benzer şirinlikler ile hoplayıp zıplıyorlar. Prenses Mononoke'deki orman ruhları da filmdeki mutlu orman çerçevesinde çizilen resme pek bir uyuyorlar. Ne yazık ki o resimleri bulamadım :P


Filmdeki pek çok ortam ve hareket Yüzüklerin Efendisi filmini anımsatıyor. Cücelerin ateş başında şarkı söylemeleri, nedendir bilinmez sürekli yaptıkları yolculuklardaki dağlar taşlar, vs vs. 

Sonuç olarak daha önce de belirttiğim gibi film için çok emek harcanmış. Ancak pek çok da alakasız yerleri var filmin. Ayrıca bütün bunları yazmamı neden olan pek diğer film ve öykü ile benzerlikleri var. Yukarıdakileri yazarken Robin Hood kılıklı Wiiliam, Ivan Hoe tadındaki babasından, Neo gibi ölüp dirildikten sonra sarsılarak kendine gelen Pamuk Prensesi ve diğerlerinden bahsetmedim bile. En güzeli filmi gidip gördükten sonra ne kadar abarttığıma siz karar verin.



3 yorum:

kirman dedi ki...

Malesef ormanın ruhunu temsil eden geyik benzemenin ötesinde, intihale giriyor.. Hatta filmi izlerken ormanın ruhunu görünce birden PM'deki sahne canlandı, "Tamam" dedim "Kesin Ormanın Ruhunu kafasından vuracaklar" aklımdan geçmesiyle okun saplanması bir oldu (= .. tanıtımlar iyi olmuştu, bir umut gittik dediğin gibi ama açıkçası benim hevesim kırıldı.. keşke cüceleri izleyeydik dediğin gibi (=

Adsız dedi ki...

Miyazakiden etkilenen pekçok senarist bulunmakta fakat esas önemlisi miyazaki'nin hayal dünyasını oluşturan kaynak... Bize çok yakın bir kültürden besleniyor Hitit güneşi :)

http://arsiv.indigodergisi.com/67/s-ak.htm

http://arsiv.indigodergisi.com/60/s-ak.htm

EnT dedi ki...

Çok güzel yazılar, eklediğin için teşekkürler.

Benim merak ettiğim bir konu da Miyazaki'nin hayal dünyasını oluşturan kaynağın kökenleri. Orta Asya'da birbirine geçmiş pek çok kültür ve bir kısmı bir hayli eski.