Cuma, Temmuz 20, 2012

Paranoyak Benzerlikler

 
Zamanımızın popüler takıntısı Buz ve Ateş Şarkısı serisini okurken aklıma bir şey takıldı. Özellikle ilk kitapta, Taht Oyunları’nda, olayların gelişiminin ve bazı unsurların Dune’la ne büyük benzerlikler içerdiği dikkatimi çekti.

Başlayalım…

Taht Oyunları’nda ejderhalar bir zamanlar gerçek olan efsanelerden ibaretler ancak olayın aslı öyle değil. Dune’da ise çöl solucanları kimsenin gidip görmeden inanmadığı, yeni gelenlerin de bir türlü akıl erdiremediği egzotik çöl yaratıkları.

Eddard Stark, küçük bir beyliğin dürüst efendisiyken çoluğunu çocuğunu toplayıp kralın emriyle ona yaverlik etmeye başka bir ile gönderilir. Leto Atreides ise küçük ama önemli bir gezegenin düküyken çoluğunu çocuğunu toplayıp imparatorun emriyle uslanmaz bir gezegeni adam etmeye gönderilir.

Taht Oyunları’ndaki Kralın Korumaları olarak görev yapanlarla Dune’un Sardukarları arasında da kavramsal olmasa da sezgisel bir benzerlik hissettim.

Ve tabii her iki eserde de bir çift iflah olmaz kardeş var. Taht Oyunları’nın Cersei ve Jamie’si, Dune’un da Feyd-Rautha ve Glossu’su.

Dürüst ve onurlu küçük dünya efendilerinin başına bela olacak birer hain ve kahpe büyük dünya efendisi öykülerin kötü adam tarafını örtmekte kullanılmış. Yaşasın Lord Tywin Lannister ve uçan efendi, Baron Vladimir Harkonnen!



Yazgıları baştan yamuk yazılmış iki zavallı evlat: Rob Stark ve Paul Atreides.

Yamuk yazgılarına meydan okumalarına yardım etmek için ellerinden geleni yapan iki de tuhaf kızkardeş var ortada. Arya Stark küçük adımlarla hayatını kurtarıp kendine ve ailesine faydalı olmaya çalışırken, Alia Atreides ise doğuştan sahip olduğu sıradışı güçleri abisinin yararına kullanmaktan çekinmiyor.

Her başarılı reyizin arkasında bir akıl hocası olur. Eddard Stark’ın akıl hocası Maesterlık müessesinden eğitimli Maester Luwin. Leto Atreides’in akıl hocası ise Mentatlık müessesinden programlı Mentat Thufir Hawat.

Night’s Watch ve Fremenler için uygun bir karşılık bulamadım gibi geldi. Bu yüzden ikisini birbirlerine baş göz ettim.

Bunlardan başka eminim kurcalarsak daha başka benzerlikler de çıkar. Bu yüzden yazının yorum kısmını çekinmeden doldurun.

Hiç yorum yok: