Pazartesi, Temmuz 23, 2012

G.R.R Martin ile Büyü ve İlim Üzerine

G.R.R. Martin kullandığı anlatım tarzı ve yarattığı karakterlere karşı olan acımasızlığı ile pek sevdiğim, pek takdir ettiğim yazarlardan da biridir. Zaten bunu Hitit Güneşi'nde bir şekilde belli etmişimdir. Martin ile Weird Tales dergisinin editörü Darell Schweitzer görüşmüş. Ne mi konuşmuşlar? Martin bilim, kurgu ve korkunun arasındaki farkı anlatmış. Fazlasını da siteden bulabilirsiniz.
Martin yazarlık kariyerine bilim kurgu yazarak başlamış. Ancak geçen sürede kısmet ya da kader onu damardan bir fantastik yazarı yapmış. Yazar bu durumu bir değişim olarak nitelemediği gibi bilim kurgu, fantezi ve korkunun çok da farklı olmadığını söylüyor. Ona göre önemli olan analattığı öyküler. Bu yüzden bir sonraki öyküsünün ne türde olacağı değil de ne anlatacağı daha önemli. 

Bu noktada bilim kurgu, fantastik ve korkunun aslında farklı temalar işleyen polisiye öyküler olması üzerine tartışmalar aklıma geldi. Todorov da buna benzer bir şey söylüyordu. Her ne kadar bu tartışmalı bir konu olsa da bu üç tür çok da farklı bence. Kullandıkları araçlar değişiyor sadece. Misal bilim kurguda yer alan bilimin yerini fantastikte büyü alıyor. Tabi ki farkı açıklamak bu kadar basit değil ama bence aradaki basitce özetliyor. Bu yüzden Martin'e katılıyorum. Bu üç ve türevleri olan diğer türler aslında temelde birbirlerine çok benziyorlar. Siz ne dersiniz?

Söyleşinin tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:



Hiç yorum yok: