Cuma, Aralık 17, 2010

Kafatası, deri rengi, tanrılar ve Irkçılar

Efendime söyleyeyim, Thor ve saz arkadaşları dedik mi aklımıza şöyle bir şey gelse gerek:

Bu süper Thor imajını DeviantArt'tan Genzoman'a borçluyuz.

Herneyse, kısacası bildiğimiz Thor, elinde balyozu, uzun boylu, sarışın, Nordik diyebileceğimiz bir Yavrudur.


Anlaşılan o ki bazı dingiller bu imajı kendilerine çok yakıştırmışlar. İngilazya gazetelerinden The Guardian'ın dediğine göre gelmekte olan Marvel tabanlı süper kahraman filmi Thor kahramanlardan birisi olarak sayın İtalya başöküzü Berlusconi'nin dediği gibi 'süper tan yapmış' birisini seçmiş.

Kendilerine 'Tutucu (Muhafazakar?) Vatandaşlar Konseyi' diyen Amerikalı Dingil tayfası lan sen misin diyerek sunları demiş:


"Biliyorsunuz Marvel ideolojiler ve nedenleri solcu için savunucuları, bir şirket olduğu bilinmektedir . Marvel yaratıcısı Stan 'Lee' Lieber Adayların solcu önemli finansörü olmakla övünür ve şiddetle Tea Party hareketi, muhafazakarlar ve Avrupa mirasına saldırdı."


"Şimdi işi daha bir ileriye götürdüler, Thor adlı yeni filmlerinde bir İskandinav tanrı siyah bir adam olarak biçimsenmiş. Marvel şimdi Avrupa mitolojisi içine sosyal değişimi sokmuş bulunuyor."

Bu arkadaşlar(!) ayrıca farklı deri rengindeki insanların evlenmelerine karşılar, eşcinsellik haklarının varlığını kabul etmiyorlar filan falan.


Marvel'in yeni Heimdall'ı DJ Elba  da (adam Thor'u bile oynamıyor ki!) şöyle cevap vermiş: "Thor'un elinde parmaklıklarını şıklattığında kendisine geri uçan bir balyozu var, bu tamam da benim deri rengim mi yanlış?"

Elba arkadaş iyi demiş, benim ayrıca bu kafatasçı dostlara bir dost övüdüm var: "Sitteaaeaeaarrr! Anca yürürsünüz hödükleaarrr!!!!"

Her şeyden önce serinin yaratıcısı Marvel'e ve filmi çeken tayfaya kalmış kimi aktör seçecekleri. Ayrıca kuzey kutbuna doğru yola çıkmadan önce bütün insanlık Afrika'dan çıktı ve hepimiz zenciydik o ara, gel zaman git zaman kuzeylerde yaşarkene yaşanılan doğal seçimden beyazlaştık çoğumuz. Thor veya Heimdall adı verilen hayal eserinin deri rengini İkibinli yılların bakış açısıyla bakarak karar veremezsin. Ayrıca sayın Muhafazakar kitle, İsa yahudiydi ve muhtemelen esmer tenli birisiydi, Thor gibi sarışın hippi saç sakal ile tasvirini yapmak, bizim ülkemizdeki ırkçıların uzun saç sakal artı avrat gibi takı takan belli bir sanatçıyı öpüp başlarının üstüne koymaya benzer: Mantıksız!


Dahası, tasvir edilenler gerçek tanrılar değil, Marvel'in süper kahramanları. Bu Prof Xavier'in diplomasının sahte olduğundan şikayet etmek gibi bir şey!

Ayrıcana Thor'un kendisini filmde Chris Hemlsworth oynamakta. Kendisi son derece kuzey-avrupalı görünüşlü bana sorarsanız. Bir de bu Heimdall karakteri filmde ne kadar önemli merak ettim. Üç beş dakika için tantana çıkarttıklarını düşünüyorum ama aynı güruhun "Obama aslında Amerikalı değil, Kenyalı" diye yedikleri naneleri düşününce hiç şaşırmıyorum. Irkçılıkta mantık aramak boş iş.

Heimdall'ı Avrupalılar şöyle hayal etmişler zamanında. Başka ilginç tasvirlerini görmek isterseniz Wikipedia'daki Heimdall sayfasına bir bakın.

Umarım bu salak Muhafazakar kitle kazara Monty Python'un Life of Brian filmini izleyip Brian'ın aslında İsa ile dalga geçen bir film olduğu fikrine kapılmaz!

En son olarak da Deviant'tan bir Heimdall resmi verelim:

Maşalmitra... Erulian kardeş sağolsun.

Hiç yorum yok: