Pazartesi, Aralık 13, 2010

Bilim Kurgu ve Radyo

İngiltere'nin BBC Radyo 4'ü herhalde dünyanın en meşhur konuşma tabanlı radyosu olsa gerek. Amerika'da NPR olsa da BBC'nin yeri bir ayrı. Sürüyle süper bilim, politika, edebiyat, çevre ve genel bilgi podkastları herkese açık. (BBC Dünya Servisini de unutmamak lazım.)

İngiltere'de bilim kurgunun sevilmesi sayesinde BBC son derece sık olarak bilim kurgu radyo oyunları da ortaya çıkartmakta. Muhtemelen bunların en meşhur olanı da hayata burada başlayan Otostopçunun Galaksi Rehberi (daha sonraları 6 parçadan oluşan bir triloji, televizyon disizi ve en son olarak da film!).

Her ne kadar BBC iPlayer adli site sayesinde bunları İngiltere'de yayınlandıktan bir süre istediğin zaman internet üzerinden dinleyebiliyorsan da be yazık ki İngiltere dışından bunlara uluaşmayı engelliyor BBC.

Neyse, bu kayıtları herkese sunan örgütler sağolsun. Radio Archive adlı site bir çok eseri torrent halinde yayınlamakta. Temel amaçları sadece bilim kurgu olmasa da ciddi bir bilim kurgu yığınları var.


Bir başka göz önünde tutmanızda yarar olan site ise SFF Audio. Bu arkadaşlar sürekli etrafta ne var ne yok yazıp çizmekteler.

Başka önerileriniz var ise hemen not düşün, paylaşalım!

Hiç yorum yok: