Çarşamba, Ekim 18, 2006

Yorum-i Kitap(?): Thud

Kitap Yorumu Yorum-i Kitap mi olurdu, her ne haltsaaaaa....

Mood: Harbi depressed
Music: The Glass Prison by Dream Theater

Pterry'den ingiltere'deki toplumlararasi sorunlar uzerine yazilmis bir kitap. Dwarf-Troll milleti birbiriyle anlasamazken iki arada kalan Vimes ve tayfasi nasil Ankh-Morphok'ta savasi engeller filan falan. Okunmasa da olur. Acikcasi Nightwatch'dan beri adam gibi bir romanini goremedik bu Pterry'nin.

Yeni bi vampir karakter katiliyor, ne kadar dayanir veya ne kadar onemli bilinmez ama neredeyse Ankh-Morphok'ta tanimadigimiz adam kalmadigi icin acikcasi insanlari artik takip etmek mumkun degil.

Bence Pterry'nin bu donemi birakip tarihte yeni bir dilime gecmesinde yarar var (mesela Cadi kitaplari Ankh-Morphok hikayeleriyle tam da ayni zamanda degil, en azindan bi kismi. Cogu Buyucu hikayeleri de oyle, en azindan erken yazilmis olanlar, son yazilmis olanlar ayni tarihceye oturtulmus durumda. Small Gods mesela kabaca birkac bin yil once geciyor digerleriyle karsilastirildiginda ama tek basina degerli bir tas gibi parildiyor.

Thud acikcasi bence zayif bir kitap, en azindan harbi iyi Pterry kitaplariyla karsilastirildiginda. Pterry hastalari zevkle okuyabilir ama acikcasi 20 sene boyunca cikmis butun Pterry'leri okuduysan (ki ben okudum), acikcasi cok bir sey birakmayabilir hafizada hatirlanacak. Bazi kitaplardaki geyikleri iki satir insanlara soyledigimde hatirlarlar ama bu kitap o sekilde hatirlanacak bir seye ne yazik ki sahip degil.

Kisacasi: okunmasa da olur.

Hiç yorum yok: