Salı, Ekim 17, 2006

Cryptonomicon - Neal Stephenson

Mert bu gun dedi ki:

Eralp'in vermiş olduğu talimat ile en son okumuş ve en sonunda bitirmiş olduğum tuğladan hallice kitap hakkında bir şeyler karalayayım dedim. Neal Stephenson'un okuduğum ikinci kitabı Cryptonomicon'u geçen hafta sonunda bitti. Sonunda diyorum kitap 1168 sayfa. Ufak bir sipariş anlaşmazlığından dolayı boyutları ve içeriği hakkında bir şeyler okumadan sipariş ettim kitabı. Stephenson'un okuduğum ilk kitabı "Snow Crash" için beni yorsa da, pek lezzetli bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Bu kitaptaki cyber-punk ögelerden yola çıkarak ve Cryptonomicon'un da benzer bir içeriğe sahip olduğunu düşünerek ("nomicon" ile bitiyor kesin sağlamdır gibi yanlış bir mantık ile) kitabı gözüm kapalı aldım. İçindeki bilgisayar yazılımları ve ağ sistemlerini saymazsak kitap bilim kurgu ile uzaktan yakından alaklı değil.

Kitabın içeriğine gelirsek, günümüzde ve 2. Dünya Savaşının son dönemlerinde geçen ayrı tarihsel bölümleri var. Kitapta dünya savaşı öncesinde başlayan ve savaş sırasında iyice yoğunlaşan "Şifreleme Bilimi" ya da "Şifreleme Savaşı" (yanlış ya da eksik bir tanımlama olabilir) hakkında bölümler ve hatta matematiksel formülleri var. Müttefiklerin nasıl Alman ve Japon (kitapta hoşuma giden bir şekilde Japan yerine Nippon kullanılmış) şifrelerini birer birer ve çatır çatır kırdıkları arka planda anlatılıyor. Esas olarak kitabın sonunda birbirleri ile ilişkilendirilen üç karakterin yaptıkları üzerine kurulmuş kitap. Üç ana karakterin yanında çok sayıda karakter hakkında da bölümler var. Belli bölümlerin biraz gereksiz ve uzun olduğunu düşünmekteyim. Örnek vermek gerekirse, (sanırım yazmamda bir sakınca yok) uzunca bir bölümde hikayenin gidişatı üzerinde bir etkisi olmayan bir karakterin karısı ve diğer kadınlar üzerine olan zararsız cinsel fantezileri günlüğünden aktarılmış.

"Snow Crash"de de yaşadığım gibi, kitabın sonuna doğru bekletiler artıyor. Kitabın sonuç bölümü ise içerik kadar kuvvetli gelmedi bana. Yine de içerik tatmin edici. Uzun soluklu bir okumadan sıkılmayacak kadar vaktiniz var ve şifreleme ile de ilgileniyorsanız okumanızda fayda olan bir kitap. Ayrıca kitapda bulunan esrarengiz karakter "Encoh Root" un değişik yüzyıllardaki maceralarından dem vurduğu "The Baroque Cycle" adlı üçlemesi de mevcut. Sayfa sayılarını gördükten sonra açıkçası yemedi almak.

Hiç yorum yok: