Salı, Aralık 10, 2019

Witcher: Kitaplardaki Öteki


Önümüzdeki hafta Leh yazar Andrej Sapkowski'nin meşhur kahramanı Geralt, namı diyar Witcher'ın dizisi Netflix ekranlarına arz endam edecek. Sinema ve televizyon denilen aç gözlü, gözü doymayan,  kadir kıymet bilmeyen ikiz hilkat garibeleri kitapların sayfaları arasından çekip koparıp tarumar ettikleri pek çok kurbana bir yenisi daha eklenecek. Yanlış anlaşılmasın film ve dizilere karşı değilim ama pek çok kitabın görülen lüzum üzerine incelitilerek ekrana taşınmasındaki kayıplara üzülüyorum. Witcher için bunun nereye kadar olduğunu haftaya göreceğiz. Açıkcası diziler filmlere göre daha düzgün iş çıkartıyor. Neyse kimse kaynak metne benim istediğim açıdan bağlı kalarak film, dizi çekecek diye bir kural yok. Yine de olsa fena olmazdı tabii.

Lafı çok uzatmadan esas konumuza gelelim. Haftaya başlayacak diziden önce olayın kaynağına gidelim. Yani Polonya'dan çıktıktan sonra ünü yavaş ama emin adımlarla büyüyen ve en sonunda iki öykü kitabı, beş roman, altı çizgi roman, iki dizi film, bir film, bir masa üstü oyun, üç bilgisayar oyunu, bir kart oyunu ve bir kutu oyunu olmak üzere çok çeşitli mecralara yayılan bu efsanenin başladığı kitapların satır arasındaki karakterlere, yaşadıkları karanlık dünyaya vetüm anlatımın merkezinde yer alan Rivyalı Geralt'a. Witcher, Ak Kurt, efsuncu, namlı kılıç ustası, ücretli canavar avcısı, lanetli, Blaviken Kasabı, katil, türünün son örneklerinden, geçmişten kalmış, dışlanmış, yabancıların yaşadığı garip bir zamanda ve diyardaki öteki, Rivyalı Geralt, Witcher serisinin olağandışı kahramanına.

Cumartesi, Haziran 29, 2019

Bilim Kurgunun Sözü Olun

Türkiye Bilişim Dergisi 2019 yılı Bilim Kurgu Öykü Yarışmasının duyurusu yapıldı. Her yıl gelen bilim kurgu öykülerini değerlendiren yarışma bu yıl 31 Ağustos'a kadar başvuruları kabul edecek. Yarışma jürisi Asiye Bendon, Barış Emre Alkım, Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Kadir Yiğit Us, Murat Uyurkulak, Özgür Tacer, Sedef Özkan, Seda Uyanık ve Tevfik Uyar'dan oluşuyor. Ne demişler önce söz vardı. Türkiye Bilişim Derneği sizi bilim kurgunun sözü olmaya çağırıyor. 
 
Detaylar bu bağlantıda.

Pazar, Haziran 02, 2019

HÜCON 2019 ve Hacettepe Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu

Geçen hafta sonu, 25-26 Mayıs günlerinde, Hücon Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde gerçekleşti. Yanlış söylemiyorsam beşinci Hücon. Bu etkinlik Hacettepe Üniversitesi Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu, Anime ve Manga Topluluğu ve Elektronik Oyunlar Toplulukları tarafından ortak düzenleniyor. Bizler de, Yiğit, Özgür ve Mert olarak, son gün de olsa, (tembellikten) Hücon'a katılabildik. Hatta pek lezüzatlı bir Cthulhu Dark Ages oyununa da katıldık. 

Pazartesi, Mayıs 20, 2019

Ankara Comics and Art Festival Başlıyor


Daha önceleri İstanbul'da düzenlenen Comcis and Art Festival, adı neden İngilizce bilmiyorum, bu sene ilk defa Ankara'da düzenlenecek. Yeni ismi de Ankara eklenerek Ankara Comics and Art Festival oldu. Açık hava festivali 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde Bilkent Center'da gerçekleşiyor. Bu seneki teması ise "Kimlik" olarak belirlenmiş. Festivalde çizgi roman, karikatür, illüstrasyon, canlı graffiti ve mural çalışmaları, atölyeler, seminerler ve sanatçı konuşmalarını ile şehir, çizgi dünyası ve farklı sanat alanları üzerine deneyimler olacak. Festivale dükkanlar, yayınevleri, özel koleksiyonlar, karikatür ve mizah dergileri katılıyor. Ayrıca ülkemizdeki bağımsız yayın ve fanzinleri de görebilirsiniz. Detay bilgiye festivalin facebook sayfasından erişmek mümkün.



Pazar, Mayıs 19, 2019

HÜCON 2019 Başlıyor

Önümüzdeki hafta 25 ve 26 Mayıs günlerinde Hacettepe Üniversitesi Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Anime Manga Topluluğu ve Hacettepe Üniversitesi Elektronik Sporlar Topluluğu'nun Beytepe Kongre Merkezinde düzenlediği Hücon 2019 gerçekleşecek. 

Hücon kapsamında masa üstü oyunları, canlı rol yapma oyunları, cosplay yarışması ve elektronik sporlar gibi pek çok etkinlik yapılacak. Detay bilgiyi Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğu'nun facebook sayfasından ve Hücon'un sayfasından edinebilirsiniz. Biz Hitit Güneşi olarak gideceğiz. Sizleri de bekleriz.

Cumartesi, Mayıs 04, 2019

Hoş Geldin Ya 4 Mayıs


Bugün Yıldız Savaşları Günü. Güç sizinle olsun. Tüm uzay emekçilerinin günü kutlu olsun!

Pazartesi, Nisan 22, 2019

Bir Efsane Sona Ererken

Yıldız Savaşları çocukluğumun efsanesidir. İkinci filmi (O zaman için İmparator ikinci idi) Ankara'da artık aramızda olmayan Menekşe Sinemasının balkonundan izlediğimi çok net hatırlıyorum. Yıldan ve yaşımdan emin değilim. Sanırım yedi ya da sekiz yaşımda idim. Film beni büyülemişti. Gördüğüm herkese anlatmıştım. O yıllarda böylesi bir hayal gücü ve anlatım inanılmazdı. Hoş benim yaşımda her şey inanılmazdı ama o ayrı. Ardından üçüncü film ile Jedi döndü ve bir dönem kapandı. O üç film hayatımı değiştiren bir kaç mihenk taşından biridir. (İyi mi oldu bilemiyorum ;) ) Lucas'ın anlattığı ve anlatmadığı öyküler bizlerin hayal gücünü ve dünyasını şekillendirdi. Anlatmadığı diyorum filmlerde ima edilen, bir kısmı kitaplarda anlatılan bir kısmı ise hiç anlatılmayan o detaylar bizim hayal gücümüzü körüklemeye devam etti. 

Pazar, Nisan 21, 2019

Hekate'deki Sır - Gökçe Mehmet Ay

Türkçe Bilimkurgu ve Fantastik'in yazarı, pek sevdiğimiz Gökçe Mehmet Ay'ın en son kitabı Hekate'deki Sır D&R'da ve Kobo'da ekitap olarak satışa çıktı. Şiddetle tavsiye olunur. Hatta Kobo'da başta gidiyor. Eğer uzay operası, bilm kurgu seviyorsanız derhal edininiz. Ayrıca Gökçe'nin podcasti Uzay Akıncılarından da dinleyebilirsiniz.



"Galaksi Meclisi'nin özel birliği Uzay Akıncılarının bir bölüğü basit bir görev için Timsahların gezegeni Hekate'ye ulaşmıştır. Diplomatları koruma ve Timsahlarla dostuluk kurma görevi yeni mezun Halil Teğmen'in ilk görevidir. İşler İmparatorluk askerlerinin ani saldırısıyla bir anda karışır. Halil Teğmen Hekate ve Timsahların geçmişindeki sırrı çözemezse tüm galaksiyi büyük bir tehlike beklemektedir."

Cumartesi, Nisan 20, 2019

Haftanın Resmi


İnternette dolaşırken bu resime denk geldim. Rusya'dan Vladimir Malakhovskiy'in Ortodoks Uzay Programı adlı çizimi. Gerek anlatımı gerekse karakterler açısından hoşuma gitti ama hepsinden çok bana pek sevdiğim romanlardan Serçe'yi anımsattığı için sevdim sanırım. Serçe'deki uzay programı Cizvitlerindi tabi ki. Çizer diğer çalışmalarına buradan erişebilirsiniz.


Salı, Nisan 16, 2019

Skywalker'ın Yükselişi, Efsane Sona Eriyor


Hitit Güneşi'ne uzun süredir seyrek (evet biraz iyimser bir tabir oldu :) ) yazıyoruz. Bahane felan uydurmayacağım, bildiğiniz tembeliz. Bu tembelliğin tezahürü ise yeni yayınlanan Yıldız Savaşları tanıtımı ile yeni filmin ismini bile duymamak şeklinde. Bugün aylak aylak feedlyde birikmiş yazılara bakarken "Skywalker'ın Yükselişi" denilen bir filmden haberdar oldum. Biraz utanç verici bir durum. Sanırım görüntüler çıkalı ve filmin isminin duyuruluşu biraz olmuş. Neyse daha fazla ağlamadan Yıldız Savaşlarının en yeni ve efsaneyi sonlandıracak filmin görüntülerini paylaşayım. Eğer halen izlememiş iseniz. Fırsat bulunca film ve görüntüler hakkında orada burada bulduklarımı da yazacağım. Afiyetle.

Perşembe, Nisan 11, 2019

Yine mi Akira?

Son dönemde elindeki malzemeyi tüketen Holywood yeniden çekimlere, fantezi, bilim kurgu kitaplarına, Avrupa sinemasına, uzak doğu sinemasına, çizgi romanlara ve bilgisayar oyunlarına sardırdı. Ama yaratıcılık giderek tükenirken gişedeki mangır beklentisi ise büyürken sıra sonunda anime ve mangalara geldi. Ne yazık ki yukarıda saydığım pek çok kopya sadece aslını yüceltti. Yani çöp değerli para kayıpları oldu. İlk başta aklıma gelenler Battlefield Earth gibi oyunlar, Dragonball ve Ghost in the Shell gibi anime/mangalar, Dark Tower gibi romanlar, The Sound of Thunder bu uğurda telef olan nice yiğitlerden bazıları. 

Pazar, Mart 31, 2019

Beş Dakkada Beşiktaş, Altmış Saniyede Taht Oyunları

Nisan geldi, çiçekler açtı, bahar kapımızda ancak Westeros'da halen kış hüküm sürüyor. Hem de giderek şiddetlenerek. Taht Oyunlarının yedinci ve son sezonuna sadece bir kaç gün kaldı. İşte bu dar vakitte ne olmuştu yauv, kaç zaman geçti diyorsanız işte size altmış saniyede özet ;)

Cuma, Mart 29, 2019

Haftanın Resmi


Dijital çizer Tim Razumovsky'nin Robo Sıçanlar adlı çizimi. Böylesi retro gelecek tarzını seviyorum. Bir tarafta eskinin karanlık suç ortamı diğer yanda parlak alaşımları ile parlayan robotlar. Muhtemelen yanlış kişilere yanlış cümleleri fısıldamışlar. Robot bile olsalar yaşadıkları dünya affedici değil.

Çarşamba, Mart 27, 2019

Tolkien'in Filmi Geliyor

Fantezi edebiyatının en büyük ismi J.R.R. Tolkien ile ilgili bir film 10 Mayıs'ta gösterime giriyor. Yazarın gençlik yıllarını, okul hayatını, Birinci Dünya Savaşını ve Yüzüklerin Efendisini yazmasına ilham veren tecrübelerini anlatıyor. Özellikle de okul yıllarındaki arkadaşları ile oluşturduğu bağı ve bunun öykülerindeki yeri var.

Filmde Tolkien'i Mad Max ve X-Men'de oynanan Nicholas Hoult oynuyor. Lily Collins ise karısını canlandırıyor. Dome Karukoski'nin yönettiği filmde Colm Meaney, Anthony Boyle, Patrick Gibson, Tom Glynn-Carney, Craig Roberts, Laura Donnelly, Genevieve O’Reilly, Pam Ferris, ve Derek Jacobi oynar ki hiçbirinin kim olduğu hakkında en ufak fikrim bile yok :)

Pazar, Mart 24, 2019

Kısa Film: Yedi Dünya

Meşhur film yönetmeni Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator, vs.) yine meşhur konyak markası Hennessy X.O. (alkol sağlığa zararlıdır, demedi demeyin) için bir reklam filmi çekmiş. Ancak reklam filmi deyip geçmeyiniz efendiler. Yedi ayrı minik parçadan oluşan filmde yedi değişik bilim kurgu dünyası tasvir ediliyor. Sweet Notes, Rising Heat, Spicy Edge, Flowing Flame, Chocolate Lull, Wood Crunches. Culminating in Infinite Echo olara adlandırılan bu yedi bölüm Hennessy X.O.'nun degüstatörleri tarafından konyağın her bir tadımı için alınan notlardan oluşuyor. Bence dört dakikalık güzel görsel anlatı. Şerefe. Şaka şaka zararlı demedim mi!

Pazar, Ocak 20, 2019

Kısa Film: Squad Leader TD-73028 Soliloquy

Yıldız Savaşlarında İmparatorluk adına orduya yazılmak heyecan, kariyer, macera ve krediler demek değil. Aksine hayatını kaybetme ihtimali, (yüksek) ağır çatışmaya girme ihtimali, (vurma şansı düşük) envai çeşit sistemdeki unutulmuş gezegenlerde cehennemi görmek, kesinlikle, anlamına geliyor. Pek de tercih edilecek bir hayat değil yani. Bir de tek başınıza Tatooine'de kaldığınızı, tüm ekibinizin öldüğünü ve herhangi bir yardım gelmesinin mümkün olduğunu düşünün. Sanırım romantik askerlik hayallerinden bir tanesi değildir. Hepisin üstüne de kendi kendinize Hamlet'ten konuşmalara girdiğinizi düşünün. Korkunç :)

Daha önce Yıldız Savaşlarının Shakespeare yorumu Ian Doescher tarafından yazılmıştı. Hatta Türkiye'deki kitapçılarda da bu kitapları bulmak mümkün. Bu sefer Maxime-Claude L’Ecuyer kısa filmi "Squad Leader TD-73028 Soliloquy"'de Hamlet'ten meşhur bir monologu bir başına kalmış Stormtrooper'a uyarlamış. Fena da olmamış. Görüntüler aşağıda. Karar sizin. Bazen ıskalamıyorlar.

Cumartesi, Ocak 19, 2019

Venom, Çizgi Roman Nere Film Nere

Geçenlerde en son Venom filmini seyrettim. İnternette okuduklarıma göre pek sevilmiş. Ne yalan söyleyeyim pek beğenmedim. Bir Örümcek Adam filminden çok Venom karakterinden esinlenmiş ama bağımsız ve başarısız bir, yine idare eder aksiyon sahneleri olan bir film gibi geldi bana. 

Pazar, Ocak 06, 2019

Kısa Film: Kıyamet Şimdi Şimdi


Apocalypse Now Now, Güney Afrikalı Michael Matthews tarafından Charli Human'ın aynı adlı romanından uyarlanan bir kısa film. Roman genç yetişkin kategorisinde gibin. Ancak kısa film tekinsiz bir gerçekliği, pek tadında bir mizahı, fonda gizemli bir Cape Town sosu ile son derece kaliteli bir çekim kalitesi ile sunuyor. On altı yaşındaki bir öğrenci olan Baxter Zevcenko'nun bildiği dünyadan sıyrılarak perdenin ardındaki büyülü ve bir o kadar da çarpık olağanüstü gerçeklikle ile tanışmasını anlatıyor kısa film. Biraz Gaiman biraz Mieville. Zevkle izledim ama yetmedi. Film olsa dizi olsa dedirtti. Kitabını da bulup okumak lazım. Buyurnuz nümayişe. 

Çarşamba, Ocak 02, 2019

Amerikan Tanrıları geri dönüyor, ilk üç dakikasını izleyin

Amerikan Tanrıları Neil Gaiman'ın en iyi kitabı olmasa da en bilineni oldu. Bunun da nedeni ise ilk sezonunu nefessiz izlediğimiz dizisi. Fakat ilk sezondan sonra çeşitli sorunlar baş gösterdi. Önce diziyi yürüten Bryan Fuller ve Michael Green ayrıldı akabinde de onların yerine gelen Jesse Alexander gitti. Nedeni hakkında ise rivayet çeşitli. Arada da Medyayı oynayan Gilian Anderson ayrıldı. Tüm olanların ise bizi ilgilendiren kısmı ise bir türlü beklediğimiz ikinci sezonun başlayamaması. Sonuçta zor da olsa yeni sezon 10 Mart'ta başlıyor.Yeni sezonun ilk üç dakikasını Odin'in gününde aşağıda izleyebilirsiniz.

Yeni tanrılar ile eskiler arasındaki savaş şiddetle yaklaşıyor. Tanrıların gazabından korkun . . .