Pazartesi, Mart 02, 2015

Güle güle Leonard Nimoy

Güle güle Leonard Nimoy.



'Olmak, ya da olmamak. Bu mantıksız, kaptan'...

Her ne kadar başka bir sürü filmde ve tiyatro oynunda oynamış olsan da, hep aklımızda Spock olarak kaldın. Haliyle The Outer Limits'deki rollerin, eski Mission İmpossible bölümlerindeki casusluğun... Hiç biri hatırlanmadı.

Adının Leonard Nimoy olduğu, Spock karakterinin bir senaryo ürünü olduğu, her ne kadar da iyi bir insan olmanın kanıtları ortada iken (mesela Star Trek çekimlerinde Nichelle Nichols'un (Uhura) bölüm başına Shatner ve Nimoy'dan çok daha az para aldığını öğrenince stüdyo patronlarının odasını basıp ödenen miktarları eşitleştirmesi gibi), her nedense senden pek bahsedilmedi haberlerde.

Radyo ve televizyon, webler, bloglar, hepsi bize uzun uzun Nimoy'u değil, sadece birkaç sene sahnede oynadığı karakteri özlediklerini anlattı. En son BBC Radyo 4'te Wil Wheaton'un on dakikaya yakın Spock'un ne kadar kendisini çocukluğunda etkilediğini dinlediğimde kusacaktım artık.

Spock karakteri, Roddenberry ve Star Trek yazarlarının bir ürünü. Leonard Nimoy her ne kadar ilk başta Spock karakterinden hoşlanmamış olsa da Roddenberry'nin ikna gücü sayesinde (ve herhalde genç bir aktör olarak iş teklifine hayır da diyemediğinden) rolü kabul etmişti. Vulkan karakteri, ilk bölümlerden birisi olan Where No Man Has Gone Before (esasında ikinci pilot ve yayın sırasına göre 1. sezonun 3. bölümü) yönetmeni James Goldstone tarafından 'hislerini tümüyle dışlayarak konuş' diye yönlendirilmesiyle tam anlamıyla oluştu.

Birkaç sene Kirk ile karşılaştırıldığında soğuk, hesaplı ama hep bilgili ve bilime inanan Spock karakteri ben dahil bir çoğumuzun favori Star Trek karakteri oldu sonunda. Shatner'in fazlasıyla a-bar-ta-rak o-yy-na-ma-sı karşısında Spock'un karakteri çok daha gerçekçi ve her ne kadar insancıl olmasa da cana yakın geldi.

Taştan bir uzay yaratıkla zihin kaynaşmasını bile sırıtmadan oynayabilen bir aktördü Nimoy.


Ancak, 27 Şubat cuma günü ölen Spock değildi. Leonard Nimoy'du. Her ne kadar Star Trek sevenlere yıllarca dayanmasına rağmen, iyi kötü, bütün filmlerinde oynamasına rağmen bu noktayı unutmamamız lazım. Spock karakteri artık Zachary Quinto tarafından devam ettiriliyor, çocukluğumuzdaki Spock olmasa da Spock yaşamaya devam ediyor. Nimoy'u anarken bunu unutmamamız lazım.

Bunca sene bizleri eğlendirdiği için aktör Leonard Nimoy'un anısına teşekkür ediyorum. Star Trek'in orjinal serilerini izlemeye devam ettiğimiz sürece seni mutlu bir şekilde anacağımıza eminim.

Yine de... Selam olsun sana Nimoy!


Hiç yorum yok: