Salı, Şubat 24, 2015

Şifre defteri 1 Milyon Elizabeth eder mi?

Alan Turing modern bilgisayar biliminin önü açan ve hatta Nazi Almanyasını dize getiren çok önemli bir bilim insanı. Nazi Almanyası diyorum çünkü belki de filmlerde, belki kitaplarda denk geldiğiniz meşhur, kırılmayacağı sanılan şifre makinesi Enigma'yı kıran ekipteki kilit isimi oydu. Sonuçta günümüzdeki pek çok gelişmenin temelinde bu kişi yatıyor. Aramızda kalsın Başar ve benle de arası iyidir hani.

Alan Turing'in yeni bulunan bir not defteri yakında açık artırmaya çıkacak. 56 sayfacık bu not defterinde Turing'in 1942 yılında Bletchley Park'ta Enigmayı kırma sırasında tuttuğu notların bir kısmı var. 13 Nisan'da New York'ta açık artırmaya çıkacak defterin tahmini değerinin 1 Milyon USD/GBP olduğu düşünülüyor. Bir defter bu kadar eder mi demeyin. Turing yaptıkları ve yol açtığı ilerlemeler sayesinde bugün pek çok teknolojik cihazı kullanıyoruz. Hiç bir şey olmasa Stross' tan öğrendiğimiz üzere büyü yapmak mümkün olmayacaktı :)


Bu arada Turing'in hayatını konu alan, Benedict Cumberbatch'ın oynadığı The Imitation Game filmini seyredebilirsiniz. Film bu yazı yazılırken Oscar'a adayı idi. Sonucu yayınlandığında öğrenmiş olacağız.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

zerbest piyasa ekonomisinden daha mi iyi bilecegiz? bilimadaminin defteri kendisinden daha degerlidir.

EnT dedi ki...

Piyasanın serbest eli şüphesiz ki her gören ve bilendir.