Çarşamba, Eylül 18, 2013

Hayatımızı mahvedenler, Son

Görünen o ki küçükken seyrettiğimiz pek çok dizi ve film bizi kötü şekilde etkilemiş. Yazmadan önce bir liste çıkarttım. İsimler uzadı gitti. En son bu altı tanesini yazıyorum ama dediğim gibi kesin atladıklarım, unuttuklarım vardır. Artık onları da sizler eklersiniz.

13. Uzay Yolu
Hiç bir zaman Amerika’da olan ve bana manasız gelen Uzay Yolu’mu Yıldız Savaşları mı tartışmasına dahil olmadım. Ama Yıldız Savaşları’nın o fantastik havası hep bana daha etkileyici geldi. Uzay Yolu hep ikinci planda kaldı. Belki de bu yüzden filmlerini seyredip dizilerine bulaşmadım. Yine de sanmayın ki Uzay Yolu sevmem, bende bir izi yoktur. Her ne kadar Shatner’ı görmekten hatti zatında rahatsız oluyor da olsam The Wrath of Khan’da kaskın içine atılıp kulaktan giren böcükleri ya da Dünya’ya yaklaşan bilinmeyen “şeyin” aslında yıllar önce uzaya gönderilen Voyager (geçenlerde NASA Voyager’ın güneş sistemimizden ayrılışını duyururken Uzay Yolu’na teşekkür etti.) olduğunun ortaya çıkması halen gözümün önündedir. Velhasıl ışınlanma, indirilen/kaldırılan kalkanlar, ışın tabancaları, motorola cep telefonları ve daha nicesini bu seri ile tanıdık. Ancak balina mevzuna girmez isek daha hayırlı olur kanaatindeyim.

14. Yıldızadam
Yıldızadam 80’lerin ortasında filmi akabinde de dizisi çekilen bir bilim kurgu idi. Filmde Dünya’ya düşen bir uzaylı, taze bir dulun ölen eşi donuna girip, onunla birlikte yolculuk ediyordu. Olayda çift a noktasından b noktasına giderlerken, sanırım bir kurtarılma noktası gibi bir şey idi, yaşadıkları maceraları, kovalamacaları ve ablanın dumurlarını seyretmiştik. Yıldızadam’ın yanında, kısıtlı sayıda mavi minik küreler vardı. Onlar ile çeşitli mucizeler! gerçekleştiriyordu. Daha sonra olaydan 14 yıl sonrasında oğlunu anlatan dizisi de çıktı. Jeff Bridges/Robert Hays’in oynadığı Yıldızadamı ve yanındaki minik küreleri zevkle seyretmiştim.

15. Atlantis’ten Gelen Adam
İşte Dallas’ın iyi adamı Bobby’nin (Patrick Duffy) oynadığı Atlantis’ten gelen süpermen. Deniz takıntım bu dizi yüzünden mi başladı yoksa zaten 5-6 aylıkken suya girmemden mütevellit oluşan beyin hasarından mı bilemiyorum. Solungaçlı, perdeli elli adamın maceralarını ilgiyle izledim, yaladım yuttum. Bir ara yeterince suda kalırsam solungaçlarımın çıkacağını umuyordum. Umut fakirin ekmeği işte. Solungaçlar çıkmayınca azot soluyup mutlu oluyorum. İmkansızlık işte.

16. Thundercats
Karizmatik karakterleri, gazlı müziği ile heyecanla seyretmiştim. Türkiye’de bölümlerinin çoğunun yayınlanmadığını hatırlıyorum. Ne kadar az seyredebilmiş olsam da bilge Jaga, esas oğlan Lion-O ve esas kız Tygra halen gözümün önünde. "Thunder, Thunder, Thunder, Thundercats! Hooo!"

17. Ziyaretçiler
Fare düşmanı dizi. Yıllarca fare yeme ve derinin altından pullu yılan derisi çıkma esprilerine neden oldu. Dizide dünyaya barış içerisinde gelen insan görüntüsündeki uzaylı ırk güle oynaya insanlara hükmetmeye başlar. Aslında insan değil yılanadamlar olan bu ırk ne yazık ki o tarihte “Ka nama kaa lajerma” teknolojisi geliştirilemediği için huzur içerisinde hükümranlıklarına devam eder. Taa ki insanlar ayaklanıp oraya buraya zafer için V çizene kadar. Sonrasi toz duman, kan revan ve yılan derisi. Komutanları Diana, vamp ve tehlikeli kadın protipi, vahşi cazibesi ile aklımı başımdan almıştı. Komiktir esas oğlanı değil de Michael Ironside’ın oynadığı karakteri hatırlıyorum. Azametli ve acımasız. Adam galiba o dizinden sonra hep aynı karakterleri oynadı. Şimdi resimlere bakınca unutmuş olduğum pek çok detayı görüyorum. Yan karakterleri çok başarılı idi. Robert Englund süperdi. Yeniden çekimi uzaktan yakından aynı tadı vermedi.


18. Güzel ve Çirkin
Çok net hatırlamıyorum çünkü gece saatlerde yayınlanırdı ve her zaman izlemek için izin kopartmazdım. İzleyemediğim bölümlerden sonraki günlerde yaşanan muhabbetlere dahil olamazdım. Terminator’un Linda Hamilton’ı ile bir çok macera filminin Ron Perlman’ı adı üzerinde olduğu üzere güzel ve çirkini oynuyordu. Aslanadam Vincent sureti çirkin ama kalbi güzel kahramanımız olarak esas kızı korurken maceradan maceraya koşuyordu. Dediğim gibi düzenli seyremediğim için dizi hakkında hatıralarım muallak. 

2 yorum:

mugene dedi ki...

Esas kızın adı Cheetara idi. Bir de annemle izletemezdi ziyarteçileri korkunç diye hep içimde kaldı:)

EnT dedi ki...

Karakterler birbirine girmiş. Cheetara'yı hiç hatırlamıyorum.

Ziyaretçiler çok yazık olmuş. Şimdi bakınca günümüzde olan bir çok olayla da benzerliğini görüyorum. "Barış için geldiler"