Salı, Eylül 24, 2013

Neil Gaiman'dan yazmak üzerine tavsiyeler

Nerdist Podcast Neil Gaiman ile bir podcast yapmış. Podcastte American Gods'tan yazdığı Doctor Who bölümlerine kadar bir çok konu konuşulmuş. Yaklaşık bir saatlik podcastin yazmak ile ilgili olan kısımlarını Brain Pickings'in toparlamış. Bir güzelce özetlemiş, bağlantılar koymuş ve hatta Brandon Farley'in oluşturduğu görüntüleri de eklemiş.

Yazmak zor bir iş. Eğlenceli ve insanı kendine çeken bir tarafı var. Yazıp, bitirdikten sonra insan kendi yarattığı, üst üste koyduğu kelimeleri görünce mutlu oluyor. Bütün bunların gerçekleşmesi içinse yazmak ve tabi ki bitirmek şart. Gaiman daha önce bir güzel sanatlar fakültesinin mezuniyetinde genç sanatçılara öğütler vermişti. Bu sefer söyledikleri onlara paralel olmakla beraber daha gerçekci ve isabetli. Şunca yıldır yazmaya çalışıyorum ya da yazmaya çalışmayı erteliyorum. Gaiman aşağıda özetleyeceğim söyledikleri gayet yalın ve işin ruhunu anlatıyor. 

Özetin özetini yapacağım ama bu konuda çok da lafı uzatmaya, gösterişli cümleler kurmaya gerek yok. bu işin ilk ve önemli kuralı yazmak. Yazmak için her şeyden önce yazıyor olmanız gerekiyor. İlhamı, otobüsü, havanın düzelmesini, sevgilinizi ya da her hangi bir şeyi beklerseniz yazamazsınız. Düzenli ve sürekli yazmanız gerekiyor. (nasıl yapılacağını bilmiyorum o ayrı :)) Ve tabi ki yazmaya başladıktan sonra bitirmek gerekiyor. Bitmediği sürece bir manası yok işin. 

Bu iki öğüt işin temeli ile ilgiliydi. Bunlara ilaveten Gaiman kendiniz olmanızı öneriyor. Başkaları gibi yazdığınız sürece her daim sizden daha iyisi ya da bir benzeri olacaktır. Ancak eşsiz olan sizlersiniz. Bu yaparken de güzel bir öğüdü var yazarın yazmak istediğiniz tarz ile ilgili okumayın, ona paralel sizi, yazacaklarınızı geliştirecek konularda okuyun. Aynı şeyleri okumak insanı köreltecektir.

Brain Pickings'de Neil Gaiman'ın yazmak üzerine söyledikleri ve buna ek güzel bağlantılar var. Okumanızı tavsiye ederim.


Hiç yorum yok: