Basılı ya da bilgisayara taranmış bir çizgi roman okurken hissiyat her ne kadar arada kağıt ya da bir likit kristal ekran da olsa pek değişmez. En fazla benim gibi tembel bir adam yerinden kalkmadan kanepeye kurulmuş televizyondan çizgi roman okuyabilir ya da hareket halindeyken otobüsde, metroda tabletten okuyabilirsiniz. Bunlar üç aşağı beş yukarı çizgi roman okuma deneyiminin size sunduklarıdır.
Bu okumanın hep bir üst seviyesi çizgi film ya da animeler diye düşünürdüm. Peki ya arada bir sunum olsa. Misal yarı çizgi roman yarı çizgi film. Karelerin içerisinde hareket eden karakterler olsa. Üzerine bir de ses eklense nasıl olurdu? Bu yeni nesil bir çizgi roman mı sayılırdı?
Ryan Woodward'ın gelecekte geçen baseball çizgi romanı Bottom of Ninth size bu deneyimi öneriyor. Bir e-reader ya da bilgisayardan okuyabileceğiniz sesli ve görüntülü bir çizgi roman. Kimine göre bu yeni nesil çizgi roman. Kimine göre ise sadece fazlası ile süslenmiş ve gereksiz eklentilere sahip bir çizgi roman. Belki hepsi belki de hiç biri. Bana hareketli ve sesli çizgi roman ilk başta çok zekice bir fikir gelse de biraz görüntüleri izledikten sonra o kadar da eğlenceli gelmedi. Her karede hareket olması bir yerden sonra sıkıcı gelmeye başlıyor. Sanırım bu fikrin başarısı tadında kullanmakta gizli. Eğer bundan sonra bu şekilde çizecek çizerler canlandırmaları ve sesleri yerli yerlerinde kullanırlarsa etkileyici çizgi romanlar çıkartırlar. Aksi taktirde flash canlandırmalardan ibaret bir internet sitesinden öteye gidemezler gibi geliyor. Siz ne dersiniz Bottom of Ninth çizgi romanın geleceği mi yoksa fazla gelişmiş bir flash uzantısı mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder