Cumartesi, Ekim 22, 2011

G. R. R. Martin Röportajı



The Sound of Young America adlı radyo ve podcast geçenlerde bugünlerin gözde isimlerinden G.R.R. Martin ile bir röportaj yapmış. Çok detaya girmeden ilgimi çeken kısımları özetleyeceğim. Daha detaylı okumak ya da indirip dinlemek isteyenler için adres buradadır.


http://www.maximumfun.org/sound-young-america/george-r-r-martin-author-song-ice-and-fire-series-interview-sound-young-america#transcript


Martin 16 yaşındayken The Avengers’ın mektup köşesine yazıp bir sayının diğerinden daha başarılı olduğunu söylemiş. Bu olayın önemi o zaman daha 16 yaşında olan Martin’in ölen karakterlere karşı olan ilgisi, çünkü o sayıda yeni bir karakter Wonder Man olay örgüsüne dahil olduğu gibi ölüyor. Martin bunun kalp burkan bir olay olduğunu söylese de kendisinde önemli bir yer ettiği aşikar. İlerleyen yıllarda Wonder Man’in geri dönmesi çok da hoşuna gitmemiş. Benzer olarak Tolkien’in yaptıklarını takdir etse de Gandalf’ın Khazad-Dum’un Köprüsünden sonra ölü kalmasını terci ettiğini belirtiyor.


Aynı şekilde o dönemde Stan Lee tarafından The Avengers’de yapılan ekip değişikliklerinin ve karakterler arasında oluşuna sürtüşmelerinin de kendisi üzerinde etki ettiğini anlatıyor Martin.


Konu Tolkien’e ve Martin’in yaratmış olduğu ama kimsenin fantezilerini süslemeyen ikincil evrene geldiğinde Martin yorumların birazcık sertleştiriyor. Benim kesinlikle katıldığım üzere, orta çağı temel alan diğer fantezi yazarların olaya yanlış yaklaştıklarını ve yarattıkları evrenlerinin bir Ortaçağ Disneyland kıvamında olduğunu ve kast sistemini tamamen yanlış algıladıklarını belirtiyor.


Kitaplarda kullandığı inanç sistemlerini, özellikle de Yedi İnancını orta çağ Katolik Kilisesinden esinlenerek yarattığını söylüyor. Kutsal Üçleme yerine biraz daha büyükçe bir rakam kullanarak Yedileri kullanmış.


Velhasıl Martin son dönemlerde zevkle okuduğum yazarlardan. Özellikle de uzun süredir okumadığım fantezi romanlarını bana tekrar okutmaya başladı. Kuşkusuz bunun en önemli nedeni kendisinin yukarıda açıkladığı gibi olaylara ve karakterlere karşı olan gerçekçi yaklaşımı. Biraz safça da olsa, Robert Jordan’dan ders almadan, serinin son iki kitabını beklemekteyim.

1 yorum:

Banu dedi ki...

2012'deki easterconu Olympus'ta "Onur Konugu" olacakmis: www.olympus2012.org