Pazar, Mayıs 09, 2010

Finlandiyalı Bilim Kurgu ve Fantaziciler

Eastercon 2010'daki panellerden birisi İngilizceye çevrilmemiş avrupalı bilim kurgu yazarları hakkındaydı ve Finlandiya'daki fantazi yazarlarının eserlerinin ne kadar iyi olduğundan bolca bahsedildi. Birisi hatta J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi ingilizce cevirisine göre orjinali olan Fincede daha iyi diye espri yaptı. Efendime söyliyim, Konvensiyonlar epizortunda bahsettiğimiz gibi Fince dil açısından destan ve fantastik hikaye anlatmaya çok uygunmuş dediklerine göre.

Bir kaynağin bana Finlandiyalı bir bedava kısa hikaye dergisinin linkini gönderdi. Bu arkadaşlar arada bir uluslararası sayı çıkartıp ingilizce yayınlıyorlarmış. 2007 ve 2006 sayıları buraya basılarak elde edilebilinirmiş.

2007 sayısı Pasi Ilmari Jääskeläinen, Juha-Pekka Koskinen, Anne Leinonen, Tiina Raevaara, J Pekka Mäkelä, Petri Salin ve M.G. Soikkeli isimli yazarlardan eserlere sahip.

J Pekka Mäkelä ismi tanıdık. Karsta adlı kitabı Eastercon'daki panelde özetlenmişti ve hayli övgü almıştı. O zamandan başka yerlerden de adını duydum bu kitabın ve yazarın. Ne yazık ki ingilizceye bile çevrilmediğinden Fince öğrenmek dışında bir yolumuz kalmadı simdilik

Bi takılın bakalım, beğenirsiniz belki hikayeleri. :)

2 yorum:

J. Pekka Mäkelä dedi ki...

Just to let you know: my short story ”30 More Years”, set in the same world as ”Karsta”, has been translated in English and can be read at the Finnish Writers site: http://www.finnishwriters.com/kaannokset_eng/ThirtyMoreYears.pdf

with regards,
J. Pekka Mäkelä

Hakan dedi ki...

Thanks for dropping by our little blog!
I heard really good things about your work and I hope they will be translated into English more often for our pleasure :)