Pazartesi, Kasım 30, 2009

Up (Yukarı) - Yetişkinler için bir cizgi film (2009)


Up'u bir arkadaşımın hard diskinde görüp bu iyi mi diye sorduğumda arkadaşım "Ben izlemedim ama çocuklar çok beğendi" demişti. İki ufaklığın arkadaşımdan daha iyi bir zevke sahip olacağını düşünerek direk kendime bir kopya aldım (yaşasın korsancılık).

Film 1930'larda bir ufaklık, gittiği sinemalara filmlerden önce yayınlanan haber kliplerinden çok etkilenir. En önemli olay o dönemlerde varolan meşhur maceracılardan birisidir. Yakışıklı kahraman maceracı, kocaman zeplini ve sadık köpekleri ile Güney Amerika'da daha önce keşfedilmemiş hayvanları keşfedip batı uygarlığına katkıda bulunmaktadır. Ancak sonunda sahtekarlıkla suçlanınca aksini kanıtlayacağını iddia ederek ortadan kaybolur.

Ufaklığımız kazara kahraman maceracımıza hayran bir ufak kızla tanışır ancak Elli ile maceraları son derece hızlı bir şekilde bir kırık kol ile sonuçlanır. Bu da iki yaramazın Güney Amerika'ya gitme hayallerini sona erdirir.

Ancak arkadaşlıklari burada bitmez. Aradan gecen yıllar içerisinde birbirlerine gittikçe yaklaşan çift sonunda evlenir ve beraber uzun ama mutlu bir yaşam geçirirler. Mr. Fredricksen yaşamını çocuklara balon satmakla kazanmaya başlar. Akıllarında sürekli Güney Amerika'ya gidip bir şelale yanına yerleşmek hayali olsa da hayatın gerçekleri ve günden güne yaşamın yılları farkettirmeden aşındırması sayesinde bu hayal hiç bir zaman gerçekleşemez. Sonunda Ellie yaşama gözlerini yuvar. Yıllardır beraber yaşadıkları ev, gökdelenler arasında sıkışmış, gürültülü bir modern şehir yaşamına kurban gitmiştir. Ayrıca sağa sola gökdelen diken zibidiler Mr. Fredricksen'in evinin durduğu arazıye el koymak istemektedir. Kazara zibidilerin bir çalışanına saldıran ve yaralayan Mr. Fredricksen evini terketmeye zorlanır. Eski neşesini ve hayattan zevk alma yeteneğini kaybetmiş zavallı yaşlı ve son derece ters davranışlı Mr. Fredricksen Russel adli bir izciye de ters davranır. Evindeki son gününü geçirirken aniden Ellie ile eski Güney Amerika hayalleri aklına gelir ve evini de beraberinde götürerek Güney Afrika'ya yola çıkar. Balonlarla. Bi sürü balonla. Ve perdelerden yapılmış yelkenlerle. Ve evnin dışında asılı kalmış bir izci ile...

Ve böylece olağanüstü bir macera başlar. Kendilerini Güney Amerika'da bulurlar. Kocaman renkli kuşlarla tanışırlar. Çok tatlı bir köpeği sahiplenirler (sincap!) ve sonunda olağanüstü kötü yürekli bir kişiyle mücadeleye girerler.

Açıkcası Up bu sene izlediğim en iyi filmlerdendi. Animasyondan çok hikayenin kendisi ve anlatımı bu filmi muhteşem kılmakta.
Animasyon kalitesi Pixar'ın yaptıgı en olağanüstü hali değil ancak gercekten çok başarılı. Filmi animasyon ve efektler değil, karakterlerin canlılığı götürmekte.

Orta yaşı vurmuş bir herif olarak Mr. Fredricksen'in aklından geçenleri anlamak çok kolay. 20 sene önce hayalini kurduğum yaşam ile şimdiki yaşamım arasındaki fark ne kadar büyük. Öte yandan Mr. Fredricksen'in hayatının da mutsuz geçtiği soylenemez. Sonuçta film hayal ettiklerine kavuşamamanın çok büyük dert olmadığını, zamanla hedeflerimizin değişmesinin normal olduğunu ve geldiğimiz yerdeki mutluluğuuz ve oraya gelirken yaşadıklarımızın önemi vurgulanıyor.

Hayli modern Pixar filmlerinde olduğu gibi film hem yetişkinler hem de çocuklar için yapılmış. Filmin diğer hedef kitlesi olan 5-12 yaş grubunun benim hoşlandığım kısımlarından hoşlanacağını zannetmiyorum ancak bol miktarda aksiyon, heyecan ve hayli basit surata pasta tarzı komedi de içeriyor. Haliyle arkadaşımın cocuklarının filmden çok zevk almış olmalarını anlıyorum. Ancak kendisi oturup ufaklıklarla izlememesi büyük kayıp (sincap!).

Her ne kadar korsan bir kopyasını izlemiş olsam da DVD'sine sahip olmayı düşündüğüm bir eser. Tekrar tekrar izlenmesi son derece zevkli olacak bu filmi cümle aleme tavsiye ederim. Gidiniz, izleeyiniz. Umarım türkçe dublajı iyi olur. İngilizce versiyonunun seslendirmeleri muhteşemdi.

1 yorum:

EnT dedi ki...

Sincap!