Cumartesi, Ağustos 23, 2014

Batman ne kadar gölgede kalabilir?


Bir çok Amerikan çizgi romanı ellili yıllardan başlayarak çizilen, okunan çizgi romanlar. Kahramanlar, kötüler, etraf, teknoloji ve hatta cinsiyetler bile yıllar içerisinde günün şartlarına uygun olarak değişiyor. Bunun pek çok örneği var. En yakın örnekleri Örümcekadam’ın artık Afrika kökenli olması ile Thor’un cinsiyeti.

Nette bir süredir Batman ve gizli kimliğini koruması konusunda tartışmalara denk geliyorum. Nasıl karakterler gelişiyor, değişiyorsa çevresineki dünyadaki özellikle de teknolojik değişikliklere ayak uydurmak için kullandıkları yöntemlerde değişiyor. Bu çerçevede iki görüş var. Bir tarafta günümüz izleme teknolojileri ile Batman’in kim olduğu anlaşılmasının hiç de uzun sürmeyeceği ve akabinde Wayne malikanesinin kolluk kuvvetleri tarafından basılacağını savunan bir görüş var. Diyorlar ki mevcut izleme yöntemleri ve cihazları ile aşağı yukarı bir ayda Bruce Wayne’in tüm operasyonları ortaya çıkartılır. Açılan davadaki iddiaların en azı şirket hesaplarında sahtecilik, yasa dışı silahların kullanımı, kamu malına zarar, kamu görevlilerine mukavemet olacaktır. Detayını buradan okuyabilirsiniz. (http://observationdeck.io9.com/how-long-would-batman-last-in-the-real-world-1606594228)

Diğer yanda ise gözde milyoner veyahut milyarder bekarımız Bruce Wayne’in sahip olduğu teknoloji ile pek çok hareketini gizleyebileceği, arkasında bıraktığı izleri kolaylıkla silebileceğini iddia ediyorlar. Bir “Şehir Efsanesi” olarak Yarasadamın bu efsaneyi devam ettirmek için tek yapması gerekenin şirketleri vasıtası ile ürettiği, sattığı o üstün teknolojik cihazları kullanması olduğu söyleniyor. Kritik noktadaki ışıkların söndürülmesi (son filmde vardı) belirli sokak kameralarında geçici arıza ya da kayıtların bozulması ya da en çetrefilli olarak son model akıllı telefonlar ile çekilen resimlerinin ağdan ve cihazlardan tek tek silinmesi. Bu teknolojik oyuncakların Kara Şövalye’nin gecelere karışan bir efsane olarak kalmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Bu tez ile ilgili yazılanlar da ahanda burada. (http://io9.com/how-can-batman-stay-an-urban-legend-in-a-world-of-sur-1617918310)

Bence Batman ya da başka kahramanın günümüzdeki dünyada barınabilmesi çok da muhtemel değil, fakat unutmamız gereken bir nokta ise bu kahramanların ortaya çıktıkları ve yaşadıkları evrenlerin farklı gerçeklikler olarak dünyamızdan bambaşka dinamikler ile çalışıyor olması. Özetle biz de ne bizim dünyamızdan siz onlarınkilere bakın. Zaten çizgi romanlarda biraz da bu nedenle yoklar mı?

Hiç yorum yok: