Cumartesi, Mayıs 17, 2014

Teknoloji ve kurgu

Internet-Cancer'in çizimi
Teknoloji kurguyu takip mi ediyor? Sanırım bu çok sorulan bir sorudur. Cevabını vermek de kolay değildir. Hayal etmeden icat etmek çok mümkün değil. Arada denk gelen rastlantıları saymazsak tabii. Böylesi ağır bir başlık üzerine yazacak değilim. Ama geçenlerde karşıma çıkan görüntüler beni yıllar öncesine üniversite günlerine götürdü. Önce sizlerle Amerikan donanmasının bir elektromanyetik top kullandığı götüntüleri paylaşyım.



Elektromanyetik top ya da railgun mazisi 20. yüzyılın başına kadar uzanan bir silah. Elektrik kullanılarak oluşturulan manyetik bir alan marifeti ile merminin fırlatılması prensibi ile çalışıyor. Eksiğim, gediğim var ise Hakan düzeltir. Makine mühendisi olan odur. Velhasıl günümüzde kullanılan pek çok silah gibi buna da zamanında Alman eli değmiştir. Son yıllarda Amerikalılar birazcık olaya kafa yormuşlar. Daha önce atışların görüntüleri yayınlanmıştı. Yukarıdaki hedefi vuran görüntüler ise ilk.

Peki bütün bunların bizim okul yıllarımız ile alakası var derseniz şöyle açıklayayım. Ortaokul, lise, üniversite derken öğretim hayatımızın önemli bir kısmını masa üstü oyunlara, özellikle de AD&D ile heder ederken bir dönem klasik FRP'lerden sıkıldık. Farklı tatlar aramaya koyulduk. Ancak şu zaman bizleri pençesine alan tembellik o dönem daha yolun başındaydı. Bu nedenle yeni bir oyun arayacak kadar enerjik fakat tüm kurallarını hatmetmeyecek kadar da tembel idik. Bu nedenle vuralım, kıralım ama öyle fazla kuralla falan boğuşmayalım diyerek TSR şirketinin yaratmış olduğu Gamma World türevi olan Gamma Knights ile Palladium'un üretimi olan Rifts'i ele aldık. 

Gamma World TSR'ın çeşitlemele oyunlarından bir tanesi. Felaket sonrası bir dünyada yüksek teknolojinin hakim olduğu bir masa üstü oyunu. Rifts ise benzer bir şekilde felaket sonrasında teknoloji bezeli bir oyun. Ancak ek olarak fantastik ögler, cyberpunk, mitoloji var. Yanlış hatırlamıyorsam öyküsü, anlatımı daha güzel, karakterleri de daha derin idi. Bir hayli zaman geçti.

Sanırım Gamma Knights TSR siparişlerinin birinde ya hediye olarak gelmişti ya da bir şuursuzluk anında satın almıştık. detayını hatırlamıyorum. Neyse göreceli olarak az tembel bizler Gmma Knights ile Rifts'i aldık, içindeki tüm güçlü robot, mech, silah ve benzeri ne varsa ayırdık. Gamma Knights'ın kurallarını da esneterek verdik birbirimizi bombalamaya. İşte mevzu bahis railgun da orada sıklıkla kullandığımız silahların başında geliyordu. Donanmanın denemelerini görünce ayrı bir hislendim, eski günleri hatırladım.


3 yorum:

Hakan dedi ki...

Rifts'in mekanigi cok nanaydi, 4'ten yukari atinca vuruyorsun, gerisi giydigin armour ile dusuyor. Eeee, buyuculere armour yasak. Mega-silah kullanirsan (normal silahlarin verdigi hasar HP, rail gun ve lazer gibi verdigi hasar MP (mega damage = 1000HP) olunca, sivil hayati CIYKKKK diye eziyorsun.

Haliyle benim bi METUCON'da oynattigim oyunda kotu insanlar halkin arasina karisip saklanmaya calisinca oyuncular iyi karakter olarak halkin ustune mega damage veren silahlarla ates acinca dingillik yapip, olu sayisi onbinleri bulmustu. Oysa ki kotu adam sadece birkac bin kisiyi oldurup olum enerjisiyle rift acmayi istiyordu. Olan halka olduydi.

Ama kitaptaki resimlerin, anlatimlarin hastasiyim. Rifts Anadolu modulumuzu Yigit'le bitirmemiz gerek :-)

Hakan dedi ki...

Bu arada orjinal Gamma World'un de hastasiyimdir, bende birisinden aldigim kitaplari vardi, hala Datca'da bir yerlerde duruyorlardir, hatta burada da olabilir bir karistirmam gerek oyun kitaplarimi.

Psionik Saksida Bitki karakteri baska nerde bulursunuz. Partiden birisi seni tasidikca sorun yok sonucta!

Hakan dedi ki...

Bu arada Rifts'in kurallari nanay dedim ama, robot / mecha arasindaki dovusu cok iyi yansitiyordu, orda mekanigi iyiyidi. Kevin Siembieda hala bu kitaplari yaziyor ve basiyor galiba.