Cumartesi, Mayıs 31, 2014

Constantine perdeden sonra camda

Constantine benim için Keanu Reeves'in oynadığı büyü, cehennem, ifritlerin ve günümüzün birbirine karıştığı etkileyici bir film idi. Şunca yıldır her seferinde keyifle izlerim. Görselliği, karakterleri, mekanları ve hafif maço anlatımı ile hep çok tadında bir film olarak düşünürüm. Tabi ki IMDB'de sadece ve sadece 6,6 almış olması bir utanç olarak tarihe geçmiştir. Bu kadar insan kesinlikle yanılıyor olmalı :)

Hmm, biraz tanıdık mı ne?
Filmin aslında bir çizgi romandan uyarlandığını çok daha sonraları öğrendim. Cehalet ve tembellik zor iş vallahi. Ancak film ve esinlendiği Hellblazer çizgi romanı bir hayli farklı. Normal olarak. yazılı eserlere saygı hiç kalmadı artık. Hellblazer ve esas adamı John Constantine ilk kez Len Wein'in yarattığı Swamp Thing adlı çizgi romanda ortaya çıkıyor. Yazımda parmağı bulunanlardan biri tabi ki pek çok eserin, karakterin arkasında olan ve pek sevdiğimiz Alan Moore. Constantine'in yaratılış sürecinin Sting ile ilgisini buradan Moore'un ağzından dinleyebilirsiniz. (Yauv bu adam amma çok yerden çıkıyor.)


Sadece saç değil trençkot da kararmış
Olay beyazperdeye aktarılırken ufak! tefek! değişiklikler olmuş. Filmde gayet liman işçilerinin harman olduğu Liverpool'un bağrından kopup gelen, ağır aksanlı esas oğlanın yerini hatti zatında Amerikanyalı gencimiz almış. Tipteki kararmayı görmemek biraz zor. Fakaat sigara hiç değişmemiş. Özetlemek gelirse, çünkü konumuz film ile çizgi romanın farkı değil, irili ufaklı pek çok fark var.

Filmin çekilmesinden neredeyse 10 yıl sonra Constatine bir kez canlanıyor. Bu sefer sinemada değil televizyonda. NBC dizi olarak çekimlere bir süre önce başlamıştı. ilk görüntüleri de yakınlarda yayınladılar. Bu sefer Constatine İngiliz ve sarışın. Hellblazer çizgi romanına daha bir uygun duruyor. Ne kadar paralel olduklarını dizinin sonbaharda yayınlanması ile göreceğiz. Fakat ilk yayınlanan görüntüleri beğendim. Filmden daha farklı. Gerek anlatım olarak, gerekse karakterler olarak. Arada farka alışabilirim sanırım. İlk görüntüler ve esas oğlanımızın muhtemel esas kızla muhabbetti aşağıda.





Hiç yorum yok: