Salı, Mayıs 14, 2013

Makineleşiyor muyuz? Ne kadar makineleşmek mübahtır?

Bilim kurgu öyküler, filmlerde gördüğümüz robotlarda ya da yarı robot yarı insan melezlerde kullanılan makine destekleri var. Bir kısmı dijital bir kısmı ise mekanik. Titanyum iskeletler, geliştirilmiş hafızalı beyinler, internete bağlanan bilinçler vs.vs. Kurgu olan bu gereçler giderek hayatımıza girmeye başladı. Aslında Yiğit'in deyişi ile bir işitme cihazı kullanımı bile bizi makineleştiriyor. Bu işin teorisini Kurzweil'dan okuyabilirisiniz. Benim çok detaylı okuduğum başlıklar değil. 


District 9'ın yönetmeni Neill Blompkamp'ın en son filmi Elysium yakında sinemalarda gösterime girecek. Matt Demon ve Jodie Foster'lı filmde gelecekte tarumar olmuş dünyamızda ileri teknoloji ile bezeli bir öykü anlatılıyor. Ama konumuz ile ilgisi karakterlerin kullanmış olduğu dış iskelet destekleri. 

Bu destekler ne bir bilim kurgu filmden fışkırdı ne de çılgın bir yazarın rüyası. Pennsylvania Üniversitesinde çoktan Titan Arm adı ile bu dış iskelet destekleri yapıldı ve kullanılıyor. Gençler bu cihazı çoktan tasarlamış, üretmiş ve bir şekilde kullanıma açmışlar. Gözüken o ki gelecek için söylenenler daha bir yakın.




Gizmodo'dan

Hiç yorum yok: