Pazar, Mayıs 20, 2012

Nebula 2011


2011 Nebula ödülleri açıklandı.

  • Roman: Among Others -  Jo Walton (Tor)
  • Novella :“The Man Who Bridged the Mist” - Kij Johnson (Asimov’s, October/November 2011)
  • Novelette: “What We Found,” -  Geoff Ryman (F&SF, September/October 2011)
  • Kısa hikaye: “The Paper Menagerie,” - Ken Liu (F&SF, March/April 2011)
  • Ray Bradbury En bi süper dramatik zımbırtı (nam-ı diğer Outstanding Dramatic Presentation) ödülü : Doctor Who: “The Doctor’s Wife,” -  Neil Gaiman (yazar), Richard Clark (yönetmen) (BBC Wales)
  • Andre Norton Gençler için Bilimkurgu ve fantazi kitabı Ödülü: The Freedom Maze - Delia Sherman (Big Mouth House)
  • Damon Knight Büyük usta ödülü: Connie Willis

Favori yazarlarımdan Connie Willis'in kazanması beni mutlu etti ancak bu Doctor Who episoduna gelene kadar sırada daha neler vardı diyeceğim. Gittikçe (bir avuç kişinin aday gösterip azcık daha fazla kişinin oy kullandığı) Hugo ödüllerinin değeri hakkında hayal kırıklığına ugramamın üstüne, zaten uzun süredir ne kadar değerli olduğu tartışılan Nebula ödülleri iyice manasızlaşıyor sanki. Yazarların zaten arkadaşları olduğu başka yazarlar hakkında oy kullanması ne kadar etik, ne kadar değerli, aday olan eserlerin kaç tanesini okuyabildiler, kaç tanesi sadece Gaiman adını görüp Doctor Who'nun bu bölümüne oy verdi acaba, bilmek zor. Bana kalırsa Doctor Who diyeceksek, aynı sezondan  The Girl Who Waited çok daha iyi bir senaryo ve oyunculuğa sahipti. Tabii yazarının Gaiman değil, Being Human'ın yazarı Toby Whithouse olması aday ve ödülü genel olarak Amerika tabanlı olan SFFA'nın ödüllerini kazanmasını engelliyor. En azından Gaiman'ın ismi var sonuçta. Bana sorarsanız The Doctor's Wife çok daha başarılı olabilecekken hızlıca yazılıp bir kenara atılmış, sonra da bütçe dertleriyle iyice kırpılmış bir senaryo tadı vermişti. Tabii sizlerin düşünceleri farklı olabilir.

Bu arada Being Human herhalde son zamanlarda izlediğim en eğlenceli ve yeni bir tat getiren hayalet/vampir/kurtadam dizisi. 2. Sezondan başlamıştım, şimdi pilotundan itibaren tekrar izlemeye başladım. Herkese öneririm. 

2 yorum:

Hakan dedi ki...

Bu arada demeden durmayayım, Being Human'ın US değil UK versiyonundan bahsediyorum...

arianrod dedi ki...

Neyin UK versiyonu US'ten daha kotuydu ki? Bir ornek bile hatirlayamadim. :o)