Pazartesi, Şubat 01, 2010
Hitit Güneşi Epizort 27! Guncel! Amazon Vs. Yayıncılar
Hey ahali!
Belki farkındasınızdır, belki değilsinizdir, bu Cuma günü Amazon Macmillan adlı yayınevini satıştan kaldırdı. Biz de hemen Eralp ile bir araya gelerek hakkında konuştuk:
Tabii bu konuda John Scalzi amcamız ve Charlie Stross kardeşimizin dediklerine kesinlikle hak veriyoruz. Bir göz atınız olaya. Ayrıca Boingidiboing'de Cory Doctorow'un dediklerine de bir bakınız.
Amazon bu sabah bu davranışından vazgeçti ve Macmillan ürünleri tekrar satışa sunulacak/sunuldu ancak tekel örgütlerin üreticiler ve tüketiciler için ne kadar zararlı olduğu tekrar ortaya çıktı. Apple'in iPad cihazından da bahsettik (ve bol keseden sıktık heheh!).
Sizlerin yorumlarınızı merakla bekliyoruz.
Labels:
Podcast
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Amazon geri adim atmis gibi gorunse de Tor kitaplari hala amazon.com'dan alinamiyor.
Yayincilar, dagitimcilar, perakendeciler filan cok umurumda degil acikcasi ama yazarlara uzulurum. Bu devirde gunlerce siftahsiz dukkan kapatmak iyi birsey olmasa gerek.
Ayricana esas olay benim konusurken anladigimdan daha cetrefilli imis.
Amazon tek bi tek $9.99 yapmak istiyor, butun kitaplar, butun omurlerinde ayni paraya.
Macmillan ise kitap yeni ciktiginda biraz daha yuksek, yasi ilerledikce daha dusuk fiyatlarda satmak istiyor ki ortalamada fiyatinin daha dusecegi gozukmekte. Her durumda yazarlar biraz daha fazla kazanacak (hem kitaplar yeni cikmisken talep yuksekken satarak hem de talep azalmisken indirimde satarak). Ben bi sorun gormuyorum bunda. Nasil ki kitap hard cover yeni ciktiysa yazarini seviyorsam gidip aliyorsam bazen de degmez bu, bir 6 ay sonra paperback cikinca alirim diyorum ki... Neyse... Iste oyle.
Abi bi tek fiyat anlasmazligi, 9.99 vs reverse auction olayi degil olay.
Amazon su anda iki rol ustlenmis vaziyette. Amazon, yayincilardan "toptanci" sifatiyla yuksek (%60 filan gibi) indirimler koparip, okuyucuya "perakendeci" sifatiyla piyasa fiyatinin biraz daha altinda, veya piyasa fiyatinda satiyor. Standart bir arbitraj islemi yani, ucuza al, pahaliya sat.
Amazon'un Kindle stratejisinin bir parcasi olarak $9.99'a ebook satabilmesi bir olcude bu sayede mumkun oluyor. Amazon her sattigi e-book'tan zarar ediyor aslinda ama bu derin iskontolar sayesinde o zarar cok asiri buyumuyor. Kindle'i ve Kindle Store'u e-booklarin degismez adresi yapmak icin odenen bir bedel olarak bakilan bir giderden bahsediyoruz.
Macmillan'in onerdigi modelde ise Amazon herhangi bir perakendeci gibi %30 indirim alabilecek. Ustelik, onerilen yeni modelde fiyat belirleme yetkisi yayincida olacak. Amazon, azalan iskontoya ragmen 9.99dan ebook satmaya israr etmek ve bu satislarda olusacak zarari bir sure icin goguslemek istese bile bunu yapamayacak.
Kavga buralardan cikiyor.
Bu olayın pek Türkiye'yi etkileyeceğine inanmıyorum doğrusu ama ekitapların bir pazar olarak oturduklarını göstermesi açısından önemli buluyorum. Ne de olsa kavga varsa, iş vardır.
Orasi dogru. :) Biz biraz benciliz.
Bizi etkiliyo:Kansu (US), ben (UK), Eralp (Belcika), haliyle heyecan yapiyoz. :)
Aslında ben de yurtdışından aldığım için etkiliyor etkilemesine ama sizin kadar değildir gerçekten de :) Aslında beni Türkiye'de etkilememesini sıkıntılı bir kısmı var.
Benim güncede de bitirirken yazdım, Türkiye'de yayınevleri bu kadar zarar ettiklerini söylerken pek kolay değil dijitale geçmek. Hoş bu işin bir yönü de takip etmişsindir, yayınevlerinin kitabın maliyetinde ağacın yerinin çok az olduğunu ciddi bir şekilde duyurdular. Onlara göre fikri mülkiyet çok maliyetliymiş, kalınsırtlı kitapta 2USD malzeme maliyeti var diyorlar. İleride nereye gider, nasıl bir yayıncılık sistemi oluşur merakla bekliyorum.
Yorum Gönder